Conform unui Proiect de modificare a Codului fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta decizionala, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati ar putea opta, o singura data, sa aplice impozitul pe profit, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva. In cazul in care aceste conditii nu sunt respectate, persoana juridica aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei si/sau numarul salariatilor scade sub 2, daca sunt indeplinite celelalte conditii de la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru mentinerea optiunii, in cazul in care, in perioada in care persoana juridica aplica impozitul pe profit, numarul de salariati variaza in cursul anului, in sensul scaderii sub 2, conditia trebuie reindeplinita in termen de 60 de zile, termen care se prelungeste si in anul fiscal urmator.
Reglementarile in vigoare in prezent privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor nu prevad deducerea din impozitul datorat a cheltuielilor de sponsorizare, acordate potrivit legii. In acest sens, proiectul propune introducerea unor deduceri din impozitul pe veniturile microintreprinderilor respectiv deducerea sponsorizarilor efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii. Conform proiectului, persoanele care efectueaza astfel de sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective iar sumele nededuse se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive.
Entitatile care efectueaza sponsorizari, atat cele platitoare de impozit pe profit cat si cele care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor vor avea obligatia de a depune o declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Aceste masuri se vor aplica doar daca proiectul va fi publicat in Monitorul Oficial.