email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din chirii. Ce taxe si obligatii declarative sunt?

Venituri din chirii. Ce taxe si obligatii declarative sunt?
impozit chiriicontracte chiriideclaratia unica

Veniturile din chirii nu scapa de taxe si obligatii declarative, asa ca fiecare contribuabil care le obtine trebuie sa fie informat in privinta prevederilor legale. Impozitul pe venit si contributiile CASS sunt calculate de ANAF in baza completarii declaratiei unice. Va reamintim ca Noul Cod Fiscal a eliminat obligativitatea inregistrarii contractului de inchiriere sau de cedare a folosintei bunurilor, dar ai termen de 30 de zile de la incheierea contractului pentru a depune la ANAF Declaratia Unica privind impozitul pe venit.
 

Ce trebuie sa stii despre contractele in inchiriere in 2019 este ca, desi de anul trecut nu mai exista obligatia inregistrarii la organele fiscale a contractelor de inchirieri, totusi ANAF a publicat o procedura optionala. Actul ofera posibilitatea persoanelor care inchiriaza sa inregistreze contractele inclusiv online, nefiind necesara prezentarea unei dovezi a fiscalizarii veniturilor prin declaratia unica. Astfel poti sa obtii o confirmare ca un contract de locatiune exista si ca este inregistrat in baza de date a ANAF.

Una dintre cele mai mari dileme cu care se confrunta contribuabilii care obtin venituri din chirii are legatura cu completarea declaratiei unice. In materialul prezentat mai jos, cu ajutorul specialistului Ionut Jinga, dezbatem doua probleme des intalnite in ceea ce priveste acest formular controversat. Raspunsurile au fost oferite in cadrul seminarului online organizat in data de 12 martie 2019.


Venituri din chirii: raspunsul specialistului


Intrebare: In cazul in care au existat pe parcursul anului 2018, doua contracte de inchiriere pentru aceeasi locatie, primul contract pentru perioada ianuarie - iulie incheiat in lei, iar al doilea contract pentru perioada august - decembrie in valuta, ce suma se declara in declaratia unica. Suma celor doua contracte sau doar suma aferenta contractului in valuta?
 

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga

Avand in vedere ca persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei, acestea nu au obligatia de a completa declaratia privind veniturile realizate in anul precedent. Consider ca pentru impozitul pe venit aferent anului 2018 persoana fizica va completa doar datele aferente contractului pentru care chiria este exprimata in valuta.

 

2. Intrebare: Declaratia unica pentru venituri din chirii in valuta: la ce curs calculez venitul din chiria lunara?

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga

In cazul in care chiria este exprimata in valuta, venitul estimat inscris in declaratie se evalueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua precedenta celei in care se depune declaratia (Ordin ANAF 49/2019).


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit chiriicontracte chiriideclaratia unica


Data aparitiei: 11 Aprilie 2018
Ultima actualizare: 05 Aprilie 2019

Votati articolul "Venituri din chirii. Ce taxe si obligatii declarative sunt?":
Rating:

Nota: 3.48 din 5 din 81 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X