Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Impozit chirii 2024. Principalele probleme intampinate de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor

Data actualizarii: 09 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozit chirii 2024. Principalele probleme intampinate de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor
Impozit chirii 2024chirii 2024tratament fiscal chirieOUG nr. 115/2023spatii inchiriate

Firma dvs. functioneaza intr-un spatiu inchiriat? Atentie, de la 1 ianuarie chiria pe care o platiti are un nou tratament fiscal!

OUG nr. 115/2023 a introdus un nou articol in Codul fiscal (art. 84 indice 1), cu aplicare incepand de la 1 ianuarie 2024, care aduce responsabilitati fiscale noi pentru firmele care functioneaza in spatii inchiriate, aflate in proprietatea persoanelor fizice. 
 
Astfel, firmele in cauza au obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite pentru chirie, ceea ce, evident, inseamna o crestere a sarcinilor administrative si un risc ridicat de a comite erori. Ele vor trebui sa fie foarte atente la calculul corect al impozitelor si la respectarea termenelor de depunere a declaratiilor fiscale. ...click aici pentru detalii >>

Care sunt principalele probleme intampinate in 2024 de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor?

Specialistii Rentrop & Straton au selectat 32 dintre cele mai reprezentative intrebari sosite pe adresa serviciului nostru de consultanta si vi le pun acum la dispozitie impreuna cu solutiile corecte, explicate impecabil. Le gasiti grupate intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta: Impozitarea veniturilor din chirii 2024! 

Modificarile aduse de OUG nr. 115/2023, pe scurt

Cand o firma plateste chiria va trebui sa calculeze venitul net (prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20%) si sa-i plateasca apoi proprietarului (persoanei fizice) contravaloarea chiriei, dar diminuata cu impozitul calculat (10% din venitul net). 
 
Ulterior, la sfarsitul fiecarei luni, firma va trebui sa declare si sa plateasca la ANAF impozitul pe chirii calculat si retinut, iar pana la data de 28 februarie a anului urmator va trebui sa depuna o declaratie informativa anuala cu privire la chiriile platite si impozitul retinut. 
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, incepand cu 1 ianuarie 2024, urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
- 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia contribuabilului in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop (pana la 31.12.2023, nu are prevazuta aceasta limitare la 50%). ...detalii aici >>
- 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu social achizitionat de catre contribuabil in cladiri de locuinte sau in cladiri individuale de locuit, din ansambluri rezidentiale definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice. 

In cazul in care sediul social, aflat in patrimoniul contribuabilului, este utilizat in scop personal de catre actionari sau asociati, cheltuielile respective sunt considerate ca fiind efectuate in favoarea acestora, fiind nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.

...Click aici pentru explicatii detaliate >>

Exemple de probleme solutionate in lucrare

Intrebare: O persoana juridica are inchiriat un spatiu de la o persoana fizica. Conform OUG 115/2024, cine retine la sursa impozitul, il declara si il plateste: chiriasul sau persoana juridica? Ce se intampla daca persoana fizica este pensionar si nu obtine alte venituri? Intervine si calculul CASS? Care este monografia contabila in acest caz, la persoana juridica?

Intrebare: Un magazin alimentar este in chirie, cu contract inregistrat legal, de la o persoana fizica. Daca factura de la Electrica vine pe numele persoanei fizice si nu pe firma respectiva, se poate deduce fiscal, se poate inregistra in contabilitate? Daca nu, ce demersuri ar trebui sa faca firma ca sa poate deduce cheltuiala respectiva?

Intrebare: Am cumparat 2 apartamente, goale, fara mobilier. Am avut pe factura regimul de TVA cu taxare inversa. Intentia este de a le da in chirie si intr-un viitor apropiat de a le vinde. In ambele situatii vom emite facturi cu TVA, fie ca le inchiriem, fie ca le vindem. Achizitiile ce se vor face pentru a le utila, cum vor fi inregistrate in contabilitate? Vor trece direct in contul in care am inregistrat apartamentele (212) sau in contul 231 (investitii corporale in curs de executie)? Care e monografia contabila? Aceste cheltuieli se vor amortiza si ele, sunt deductibile?

Simpla parcurgere a celor 32 de spete rezolvate dovedeste cat de complexe sunt lucrurile in realitate si cate chestiuni de detaliu genereaza noul regim al veniturilor dn chirii. Dar dvs. puteti gestiona aceste schimbari fara stres. 
 
Consultati lucrarea Impozitarea veniturilor din chirii 2024 si veti fi mai linistit, avand la indemana solutiile unor specialisti de top. Si totodata veti beneficia de garantia ca in relatia cu ANAF procedati corect. 

Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Retineti! Spetele prezentate explica limpede care este noua modalitate de impozitare a chiriilor incepand cu 2024 si ce obligatii aveti. Veti fi un contabil excelent informat!






Articole Similare