Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Incasari in numerar. Cum se aplica Legea 70/2015?

Data aparitiei: 18 Iunie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incasari in numerar. Cum se aplica Legea 70/2015?
plafonfacturanumerarfurnizori

Vom dezbate astazi un studiu de caz legat de modul in care se aplica Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaÅ£iunile de încasări ºi plăţi în numerar ºi pentru modificarea ºi completarea OUG nr. 193/2002 - introducerea sistemelor moderne de plată.

Spre exemplu, in cazul unei facturi a carei valoare este de 7.000, cand exista o incasare in numerar de 5.000, poate fi si ea la randul ei fractionata in doua sau mai multe chitante (diferenta de 2.000 este incasata prin banca)?
 


Cum se aplica Legea 70/2015: raspunsul specialistului


Da, desigur, suma de 5.000 care poate fi incasata numerar din valoarea facturii (7.000 lei) poate fi fractionata, respectiv incasata in mai multe transe.

La art. 1 alin. (1), si  art. 3 alin. (1)- (3) din Legea nr. 70/2015,cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:

"Art. 1

(1)Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.

Art. 3

(1)Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

a)incasari de la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;

(2)Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry), precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

(3)Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X