Va informam ca, in Monitorul Oficial nr.507 din 20 iunie 2018, a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr.1450 din data de 7 iunie 2018 referitor la aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art.I si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare.
Prin ordinul mentionat mai sus, se aduc precizari suplimentare cu privire la aplicarea prevederilor OUG nr.3/2018, ordonanta prin care a fost stabilita, prin derogare de la Codul fiscal, o modalitate diferita de calcul a contributiei de sanatate (CASS) pentru persoanele fizice scutite de la plata impozitului pe salarii.
Iata despre ce categorii este vorba!
a) persoane fizice cu handicap grav sau accentuat;
b) persoane fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator;
c) persoane fizice care desfasoara activitati de cercetaredezvoltare si inovare;
d) persoane fizice care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
Astfel, pentru anul 2018, CASS se va calcula, pentru cazurile de mai sus, dupa formula urmatoare:
CASS retinuta = venit brut 2018 - CAS datorata in 2018 - salariu net decembrie 2017
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si CASS retinuta potrivit formulei de mai sus se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia 112, informeaza Administratia Judeteana a Finantelor Publice Dambovita.
Organul fiscal central transmite zilnic, in sistem informatic, unitatilor Trezoreriei Statului un fisier continand sumele deduse. Pe baza acestui fisier se debiteaza automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului (20.A.21.27.00 " Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate") si se crediteaza contul de venituri al Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului (26.A.21.27.00 "Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate").
Verificarea modului de determinare a CASS se realizeaza de organele fiscale potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala, pe baza unei analize de risc specifice care va avea in vedere urmatoarele:
a) examinarea modului de declarare: declaratie initiala sau declaratie rectificativa;
b) variatia in timp a numarului de persoane scutite de impozitul pe veniturile din salarii;
c) modul de calcul al sumei deduse in cadrul Formularului 112 in baza documentelor care atesta incadrarea in una dintre categoriile de angajati mentionate la pct. 2, depuse de angajati la angajator.
Ca urmare a analizei de risc specifice se va stabili gradul de risc fiscal pentru fiecare dintre contribuabilii/platitorii supusi analizei, precum si nivelul riscului.
In functie de gradul de risc identificat si de nivelul de risc stabilit, ca urmare a analizei de risc specifice se vor dispune masuri in ceea ce priveste modul de evaluare, gestionare si tratare a riscurilor stabilite (notificarea contribuabililor pentru conformare si/sau controale fiscale).