Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Legea privind internshipul. Precizari suplimentare facute de ANAF

Ultima actualizare: 11 Decembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea privind internshipul. Precizari suplimentare facute de ANAF
lege internshipmonitorul oficialcontract individual

UPDATE in 11 decembrie. Indemnizatia de internship va fi majorata incepand cu data de 1 ianuarie 2019, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara. Potrivit legii, internii au dreptul la o indemnizatie de cel putin 50% din salariul minim brut pe tara. In prezent, indemnizatia este de cel putin 950 de lei brut, dar va creste incepand cu data de 1 ianuarie 2019.

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 937/2018, salariul minim brut pe tara va ajunge la 2.080 de lei din ianuarie 2019. Internii vor trebui platiti cu cel putin 90 de lei mai mult, astfel incat minimul indemnizatiei sa fie de 1.040 de lei brut.
 

******

 

Legea nr. 176 din 17 iulie 2018 privind internshipul a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 626 din data de 19 iulie 2018.


Actul normativ prevede mai multe modificari importante in ceea ce priveste internshipul (stagiul de practica).


LEGEA 176/2018 – Reglementare internship

Legea reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship (practica profesionala) pentru persoanele care au implinit varsta de 16 ani. Contractele de internship pot fi incheiate si de persoane care au implinit varsta de 15 ani, dar numai cu acordul parintilor.

In functie de numarul de salariati, organizatia-gazda poate incheia in mod simultan contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total al salariatilor. Prin exceptie, organizatiagazda care are incadrati cel mult 20 salariati poate incheia simultan cel mult doua contracte de internship.

Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.

 Incheierea unui contract de internship in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca pentru efectuarea activitatii respective este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

 Perioada in care internul a desfasurat activitatea in baza contractului de internship se considera vechime in munca, si, dupa caz, vechime in specialitate, in functie de tipul activitatii. 

Activitatea internului se desfasoara sub coordonarea unui indrumator care are anumite atributii specifice.

Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship. Cuantumul indemnizatiei pentru internship este egal cu cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.

Evaluarea activitatii internului se realizeaza pe baza unui referat de evaluare, intocmit de indrumator in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea programului de internship. Indrumatorul acorda unul din urmatoarele calificative: foarte bine (FB), bine (B), satisfacator (S) si nesatisfacator (NS).

 In urma evaluarii activitatii internului, organizatia-gazda poate decide angajarea internului cu contract individual de munca, in conditiile legii, tinand cont de posturile vacante din organizatie si de competentele dobandite de intern.

 In termen de 5 zile de la comunicarea referatului de evaluare final, organizatia-gazda are obligatia de a elibera internului un certificat de internship.

 Organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in registrul de evidenta a contractelor de internship, infiintat de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti.

Durata maxima a contractului de internship este de 6 luni, fara posibilitatea prelungirii. - La incetarea contractului de internship, partile pot conveni ca activitatea sa continue prin incheierea, in conditiile legii, a unui contract individual de munca.

Organizatiile-gazda care, in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un contract individual de munca cu internul primesc, la cerere, o prima de promovare a angajarii in cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoana astfel angajata, dupa indeplinirea obligatiei de mentinere a raporturilor de munca pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni.

 Legea intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X