Nu stiti cum sa procedati daca doriti sa scoatezi din uz casa de marcat? Va oferim mai jos explicatia detaliata pas cu pas de expertul nostru Ionut Jinga.
Penntru a clarifica etapele, luam drept exemplu cazul unei firme care produce diferite articole de imbracaminte. Majoritatea produselor sunt vandute pe baza contractelor incheiate cu firme. O parte dintre acestea sunt vandute catre persoane fizice din alte orase cu ajutorul unei firme de curierat. Incasarea banilor pentru acele persoane se face in cont colector. O data sau de doua ori pe luna se mai foloseste casa de marcat pentru cateva produse, in valoare de maximum 500 lei.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
S-a luat decizia sa se desfiinteze vanzarea la sediu si renuntarea la casa de marcat, dar nu se cunosc etapele pentru a scoate aparatul fiscal din uz.
Scoaterea din uz a casei de marcat: raspunsul specialistului
Trebuie parcurse urmatoarele etape:
- Casarea aparatului de marcat electronic fiscal care nu mai poate fi utilizat trebuie stabilita de comisia de inventariere, conform prevederilor OMFP nr. 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Se intocmeste Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA), al carui model se regaseste in Anexa la
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a casei de marcat, care a fost data in folosinta, se inregistreaza prin creditul contului extracontabil 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta".
Initial, la darea in folosinta s-a procedat astfel:
603 = 303 si Debit cont extrabilantier 8035
- Anularea numarului de ordine alocat de organul fiscal teritorial
Trebuie sa solicitati acest lucru prin cerere adresata organului fiscal teritorial si totodata sa luati legatura cu tehnicianul de service autorizat.
Se procedeaza la extragerea memoriei fiscale din aparat, operatie care se efectueaza doar de catre un tehnician de service autorizat pentru aparatul respectiv, in prezenta unui reprezentant din cadrul organului fiscal teritorial.
Memoria fiscala se pastreaza in arhiva firmei pe o perioada de 10 ani, potrivit prevederilor art 4 alin 9 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale.
,,Operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) si (2), la umplerea memoriei fiscale, atunci cand aceasta trebuie inlocuita ca urmare a defectarii, ori cand nu mai poate fi folosita de catre utilizatori din diverse motive, precum si in cazul in care acestia isi inceteaza activitatea, sunt obligati sa asigure pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioada de 10 ani’’.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.