email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul split TVA va ramane optional in totalitate. Proiectul a fost adoptat de Senat

Sistemul split TVA va ramane optional in totalitate. Proiectul a fost adoptat de Senat
split tvadatoriiimpozit

UPDATE in 17 octombrie 2019. Proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost adoptat ieri de Senat. Dupa interventia Comisiei Europene, Guvernul este nevoit sa schimbe regulile privind mecanismul de split TVA.

 

Prezentam mai jos schimbarile preconizate anuntate in expunerea de motive a proiectului privind mecanismul de split TVA:

In prezent au obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel pufin una dintre urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistrau obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in condifiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligati1 nu au fost achitate pana la data de 31 1anuarie 2018;

b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in condifiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Alte persoane impozabile decat cele mentionate mai sus pot opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, beneficiind de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.

Beneficiarii — persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu exceptia institutilor publice — au obligatia platii defalcate a TVA aferente achizitiilor efectuate de la furnizorii/prestatoril care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.

De asemenea, conform art. 16 din OG 23/2017, contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicil.


S-a propus ca mecanismul plati defalcate a TVA sa fie aplicat numai optional de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, si sa fie eliminata obligatia beneficiarilor de a face plata defalcata a TVA, cu exceptia acelora care au optat la randul lor pentru aplicarea mecanismului.

Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.

Persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii.

Totodata, in vederea simplificarii procedurii de administrare a acestor persoane impozabile, inclusiv in ceea ce priveste ridicarea popririi, propunem si modificarea prevederilor art. 16 din OG 23/2017, astfel incat contul de TVA sa poata fi executat silit atat pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cat si pentru plata altor obligatii bugetare restante.

De asemenea, sunt necesare si norme tranzitorii pentru iesirea contribuabililor din sistem, atat a celor care au aplicat mecanismul in mod obligatoriu, cat si a celor care au aplicat mecanismul in mod optional pe baza de facilitati, avand in vedere ca facilitatile vor fi eliminate la data intrarii in vigoare a noului mecanism.


Consulta documentele atasate mai jos:

Proiectul de lege

Expunerea de motive

 

*************

UPDATE in 5 august 2019. Ministerul de Finante a solicitat in primavara acestui an, prin Eugen Teodorovici, ca sistemul split TVA sa ramana optional. Autoritatile romane primisera termen pana la inceputul primaverii pentru a veni cu o solutie clara in ceea ce priveste acest sistem controversat. Oficialii europeni au analizat masura privind sistemul split TVA optional si si-au dat recent acordul.


Mecanismul split TVA se aplica in prezent companiilor cu datorii la TVA, celor aflate in insolventa, dar si celor care au optat de bunavoie pentru masura, cu intentia de a beneficia de o serie de facilitati fiscale, cum ar fi reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.

Din cele circa 19.000 de firme care aplicau mecanismul la finele lui 2018 ar ramane in jur de 140-150, potrivit profit.ro. Este important de retinut ca de acum incolo Finantele vor elimina facilitatile acordate firmelor care optau pentru split TVA.

 

 

***********

Comisia Europeana a decis, in data  de 8 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA inaintata de Romania. Prin aceasta actiune, autoritatile europene isi manifesta ingrijorarea referitore la nerespectarea principiului proportionalitatii si compatibilitatii cu Tratatul de Aderare considerand acest mecanism ca fiind contrar atat prevederilor Directivei Europene de TVA cat si libertatii furnizarii de servicii, potrivit eyromania.ro.


In plus, Comisia Europeana a mai decis sa transmita o scrisoare de notificare formala tarii noastre legata de mecanismul de plata defalcata a TVA, facand astfel primul pas in spre declansarea procedurii de Infringement.

EY ne reaminteste faptul ca mecanismul split TVA a fost introdus in Romania ca optional incepand cu 1 octombrie 2017, insa de la data de 1 ianuarie 2018 s-a aplicat obligatoriu pentru anumite companii-  aproximativ 20,000 de companii. Acest sistem prevede ca persoanele impozabile sa deschida un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai.

Inca de la momentul implementarii mecanismul, split TVA a provocat o nemultumire majora in randul comunitatii de business. S-a atras atentia asupra faptului ca noul sistem va provoca mari blocaje in activitatea firmelor.

Potrivit Comisiei Europene masurile contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni (urmare transmiterii notificarii formale), Comisia Europeana poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane inaintand astfel in procedura de Infringement.
 

In ce consta procedura de Infringement?

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca infrangement inseamna incalcare de juramant si ca este o procedura extrem de importanta pentru Comisia Europeana. Aceasta se aplica in situatia in care un stat UE incalaca legea si se deruleaza dupa pasii urmatori:

 

a) se atentionarea statul in cauza. Procedura se inchide daca tara respectiva ia masurile potrivite, altfel pocedura continua;


b) statul este dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Procedura se inchide in caz de nevinovatie. Daca statul este gasit vinovat, procedura continua.


c) statul vinovat este penalizat cu o amenda uriasa, iar procedura se inchide.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvadatoriiimpozit


Data aparitiei: 09 Noiembrie 2018
Ultima actualizare: 17 Octombrie 2019

Votati articolul "Sistemul split TVA va ramane optional in totalitate. Proiectul a fost adoptat de Senat":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 33 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X