In prezent, livrarile intracomunitare de bunuri sunt scutite de TVA daca cumparatorul comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA (cod inclus pe factura de livrare intracomunitara) si daca exista atat un document care atesta in mod neechivoc transportul bunurilor din Romania in alt stat membru, cat si orice alte documente (contract, comanda, documente de asigurare).
Conditiile pentru scutirea de TVA a livrarilor intracomunitare de bunuri vor fi modificate incepand cu data de 1 ianuarie 2020, ca urmare a aplicarii directivei europene privind „remediile rapide”.
Masura este reglementata de Directiva Consiliului UE 1910/2018 si este completata de Regulamentul european 1912/2018 care va fi direct aplicabil in toate statele membre de la data scrisa mai sus.
Pana la data de 31 decembrie 2019, Romania trebuie sa transpuna in Codul Fiscal prevederile Directivei UE si sa modifice Ordinele ministrului de finante referitoare la operatiunile al caror regim de TVA va fi diferit de la data de 1 ianuarie 2020.
Noile reguli, convenite de ECOFIN odata cu mecanismul taxarii inverse generalizate pentru reducerea fraudei de TVA, se vor aplica temporar, pana la intrarea in vigoare a sistemului definitiv al TVA pentru comertul intra-unional de bunuri, adica pana la 1 iulie 2022.
Noile reguli vor creste importanta declaratiei recapitulative (D390) si pot schimba tipul si modul de gestiune a documentelor care justifica transportul bunurilor intre statele membre.
Ce schimba noile conditii de acordare a scutirii de TVA?
- Comunicarea expresa a codului de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului. Asadar, codul de TVA al furnizorului devine conditie de fond pentru a scuti de TVA livrarile intracomunitare de bunuri. Aceasta conditie este prevazuta deja de Codul fiscal, desi Directiva de TVA a UE n-o include.
- Furnizorul nu depune declaratia recapitulativa (D390) sau livrarea intracomunitara este declarata incorect. Exceptie face situatia in care furnizorul poate justifica aceasta abatere intr-o maniera considerata satisfacatoare de catre autoritatile fiscale.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
· Dovedirea transportului bunurilor dintr-un stat membru in altul (daca sunt indeplinite anumite cerinte).
DE RETINUT!
- Declaratia 390 va deveni o conditie obligatorie pentru acordarea scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Aceasta va deveni importanta in procesul de conformare fiscala pentru agentii economici care efectueaza operatiuni intracomunitare de bunuri. Prin urmare, agentii economici, contabilii si consultantii fiscali vor trebui sa-i acorde mai multa atentie de acum incolo.
- Noile conditii vor duce la costuri suplimentare de raportare din partea contribuabililor.
- “In concluzie, contribuabilii romani au la dispozitie un an pentru a-si pune la punct sistemele si procesele interne si modalitatile de raportare astfel incat sa evite eventuale neconcordante in declaratii si documente care implica riscul unor impuneri suplimentare”, precizeaza Alexandru Aparaschivei, Director Deloitte Romania.