Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 a adus o serie de modificari legislative si in domeniul constructiilor. Cea mai importanta dintre acestea este ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar in domeniul constructiilor, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019.
De retinut si faptul ca cota contributiei de asigurari sociale se reduce cu cota de 3,75% pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv.
Desi legislatia pare clara in vorbe, practica scoate numeroase necunoscute in evidenta. Spre exemplu, v-ati intrebat ce taxe si impozite si in ce procent se datoreaza de catre angajat si de catre angajator in cazul unei societi de constructii?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Luam drept exemplu cazul unei societati care realizeaza peste 80% din cifra de afaceri din activitati de constructii si acorda diurna de delegare de 75 lei/zi, pentru suma ce depaseste 50 lei/zi. Societatea realizeaza peste 80% din cifra de afaceri din activitati de constructii si angajatul primeste pentru activitatea prestata 1500 lei si pentru zilele de concediu medical 1000 lei astfel incat venitul sau total brut este de 2500 lei, sub baremul de 3000 lei pentru care se aplica scutirile de impozite si taxe. Societatea realizeaza peste 80% din cifra de afaceri din activitati de constructii si angajatul incheie contractul de munca dupa inceperea lunii cu un salariu tarifar de peste 3000 lei dar salariul sau brut realizat pentru aceasta luna este sub 3000 lei. In lunile de iarna, de la inceputul anului societatea nu realizeaza cel putin 80% din cifra de afaceri din activitati de constructii dar venitul brut al angajatilor este cuprins intre 3000 si 30000 lei/an. Vom afla de la expertul nostru care este procedura de urmat.
OUG 114/2018 in constructii: raspunsul specialistului
Conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, introdus prin art. 66 pct. 1 din OUG 114/2018, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit:
5. persoanele fizice, pentru veniturile/2018 realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;
d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.
Din analiza acestor prevederi legale rezulta ca trei conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ pentru acordarea scutirii:
1) Incadrarea in codurile CAEN mentionate,
2) realizeaza cifra de afaceri din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN mentionate in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;
3) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate in baza unui contract individual de munca sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv.
Aceste conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ. Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinta, scutirea nu se acorda. Astfel, daca intr-o luna conditia cifrei de afaceri nu este indeplinita, scutirea nu se acorda.Tot asa, daca intr-o luna venitul brut din salarii este sub 3000 lei sau peste 30.000 lei, scutirea nu se acorda.
La momnetul actual nu sunt reglementari legale privin situatia in care salariatul lucreaza doar o parte a lunii, in sensul ca a inceput activitatea in cursul lunii sau contractul individual de munca a fost suspendat.Astfel, in baza reglementarii legale actuale nu au relevanta aceste aspecte in sensul ca daca nu sunt respecate cele doua limite, scutirea nu se acorda indiferent de perioada din luna in care salariatul a prestart activitate.
Mentionam ca instructiunile care urmeaza sa reglementeze modalitatea de aplicare a OUG 114/2017 nu au fost publicate la acest moment. Or, doar publicarea acestora poate sa lamureasca modalitatea de aplicarea OUG 114/2017 in ceea ce priveste domeniul constructiilor.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.