email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

ANAF a reglementat Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale! Ce noutati aduce

ANAF a reglementat Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale! Ce noutati aduce
obligatii fiscaleOANAF 3201/2018codul de procedura fiscala

Prin OANAF nr. 3201/2018 publicat in M.Of. nr. 61 din 23.01.2019 a fost aprobata Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale in cazul reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati de catre organul fiscal central si formularele utilizate in acest sens.

Codul de procedura fiscala prevede ca sumele stabilite de organul fiscal central ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii, potrivit legii, se regularizeaza cu obligatiile fiscale declarate/platite de contribuabil/platitor anterior reconsiderarii respectivei tranzactii. In cazul in care contribuabilul a efectuat plata obligatiilor fiscale declarate initial, aceasta plata reprezinta o plata anticipata in contul obligatiilor fiscale stabilite ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii/reincadrarii formei unei activitati.

In situatia in care in baza reconsiderarii tranzactiei/reincadrarii formei unei activitati sunt stabilite obligatii fiscale suplimentare, contribuabilul este obligat la plata diferentelor dintre obligatiile fiscale achitate anterior reconsiderarii tranzactiei/reincadrarii formei unei activitati si obligatiile fiscale suplimentare stabilite ca urmare a reconsiderarii tranzactiei/reincadrarii formei unei activitati, impreuna cu obligatiile fiscale accesorii. Obligatiile fiscale accesorii se calculeaza, potrivit legii, pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua urmatoare scadentei si pana la data stingerii acestora inclusiv.
 

Procedura aprobata prin OANAF 3201/2018 reglementeaza modul de regularizare a platilor anticipate in urmatoarele situatii:

    • in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta de catre compartimentul cu atributii de inspectie fiscala din cadrul organului fiscal central competent;

In aceste situatii, in vederea reconsiderarii unei tranzactii avand ca obiect transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si reincadrarea in activitate independenta, compartimentul cu atributii de inspectie fiscala din cadrul organului fiscal central competent emite decizia de impunere prin care stabileste in sarcina contribuabilului verificat obligatii fiscale suplimentare aferente venitului din activitati independente.

Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, retinut contribuabilului de catre notarul public inainte de autentificarea actelor de vanzare-cumparare, constituie plata anticipata in contul impozitului pe venitul din activitati independente datorat de contribuabil ca urmare a reconsiderarii tranzactiei sale.

    • in cazul reconsiderarii unei tranzactii pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice si care a fost reincadrata ca activitate independenta, ca urmare a declararii de catre contribuabil a veniturilor obtinute din activitati independente

Sumele stabilite ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii, respectiv impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal retinut de notar si impozitul pe veniturile din activitati independente stabilit contribuabilului prin decizia de impunere anuala, ca urmare a declararii de catre contribuabil a veniturilor obtinute din activitati independente se regularizeaza la cererea contribuabilului. Contribuabilii care depun declaratia cuprinzand veniturile obtinute din activitate independenta pot solicita regularizarea obligatiilor fiscale ca urmare a reconsiderarii unei tranzactii, printr-o cerere.

In baza cererii contribuabilului si a deciziei de impunere anuala aferenta perioadei in care s-a efectuat tranzactia, emisa de organul de administrare, compartimentul de inspectie fiscala initiaza o actiune de control inopinat, avand ca obiect verificarea datelor din declaratia contribuabilului, precum si evaluarea riscului fiscal.

    • in cazul reincadrarii formei unei activitati din activitate independenta in activitate dependenta de catre compartimentul cu atributii de inspectie fiscala

Sumele stabilite de catre compartimentele cu atributii de inspectie fiscala in cazul reincadrarii formei unei activitati din activitate independenta in activitate dependenta  se regularizeaza cu sumele reprezentand obligatiile fiscale platite de catre contribuabil/platitor anterior reincadrarii activitatii.

In vederea reincadrarii formei unei activitati independente in activitate dependenta, compartimentul cu atributii de inspectie fiscala din cadrul organului fiscal central competent emite decizia de impunere prin care stabileste in sarcina persoanei fizice sau a persoanei juridice verificate, care are calitatea de angajator, obligatii fiscale suplimentare reprezentand impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, precum si contributii sociale obligatorii.

Impozitul pe venitul din activitati independente si contributiile sociale obligatorii achitate de contribuabilul, persoana fizica, anterior reincadrarii formei activitatii sale constituie plata anticipata in contul impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si a contributiilor de asigurari sociale obligatorii datorate de acesta. Impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si contributiile de asigurari sociale obligatorii datorate de contribuabil se regularizeaza cu impozitul pe venitul din activitati independente si contributiile de asigurari sociale obligatorii achitate de acesta.

Procedura se aplica si in situatia in care contribuabilul pentru care trebuie reincadrata forma unei activitati este persoana juridica.

 

de Irina Dumitrescu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatii fiscaleOANAF 3201/2018codul de procedura fiscala

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 28 Ianuarie 2019


Votati articolul "ANAF a reglementat Procedura de regularizare a obligatiilor fiscale! Ce noutati aduce":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Spor de confidentialitate si spor de solicitare neuropsihica ?

Intrebare: - institutie publica, personal contractual
- un consilier juridic va fi angajat incepand cu 01 octombrie
si urmeaza sa i se incheie CIM si sa i se calculeze salariul

1. - va beneficia la salariul de baza
de sporul de confidentialitate si de spor de solicitare neuropsihica ?
2. - in ce procente i se vor acorda cele 2 sporuri ?
3. - ce articole din ce Legi ii acorda aceste sporuri ?
4. - un consilier juridic angajat in anul 2001
beneficiaza de cele 2 sporuri.
Colegul de la Resurse Umane mi-a spus ca
noul consilier juridic nu va mai beneficia de cele 2 sporuri.
- De ce ? Ce Lege i-ar interzice acest lucru ?
5. - un consilier juridic de la Tribunal
beneficiaza de cele 2 sporuri.
De ce difera salariile consilierilor juridici ?
Legea nu este aceeasi pt. toti ?

Raspuns: Angajarea unei persoane cu studii superioare pe o functie care presupune studii superioare nu poate...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 28 Ianuarie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X