email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reorganizarea ANAF pe judete a fost respinsa de Senat. Regionalele inca nu se desfiinteaza

Reorganizarea ANAF pe judete a fost respinsa de Senat. Regionalele inca nu se desfiinteaza
anafdirectii regionalecamera deputatilor

UPDATE in 19 septembrie 2019. Proiectul de act normativ privind reorganizarea ANAF pe judete a fost respins miercuri de Senat. Actul prevede renuntarea la organizarea Fiscului pe regiuni si revenirea la modul de organizare pe judete. Initiatorii proiectului au propus desfiintarea celor opt directii regionale si infiintarea unor institutii la nivelul judetelor.


Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat, in sedinta din 27 februarie 2019 acest proiect, insa Curtea Constitutionala a decis ca documentul contravine normelor constitutionale. Parlamentul l-a adoptat fara sa se asigure ca exista suficienti bani la bugetul de stat pentru a suporta cheltuielile necesare in caz de reorganizare

Proiectul se va intoarce din nou in Camera Deputatilor, acolo unde se va decide soarta regionalelor.

De asemenea, proiectul mai prevede si trecerea structurii vamale din cadrul ANAF la Finante. Aceasta masura legislativa mai este inclusa si in alta initiativa legislativa care urmeaza sa fie votata de Senat in viitorul apropiat.
 

28 de deputati si senatori, cei mai multi de la UDMR, dar si de la USR, PNL sau minoritati, au initiat acest proiect de lege, care a fost adoptat de Senat in data de 14 noiembrie 2018.

Proiectul pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost adoptat de catre deputati cu 168 voturi „pentru”, 101 „impotriva” si 3 abtineri.

In anul 2013, Fiscul a fost reorganizat pe regiuni, pe principiul descentralizarii, dar intre timp s-a ajuns la concluzia ca aceasta metoda nu a fost eficienta. “Avand in vedere faptul ca performantele organului fiscal central, raportat si la esecul implementarii proiectului de reformare, nu justifica mentinerea unui palier administrativ suplimentar, cel regional, costisitor in termeni de cheltuieli bugetare si generator de distorsiuni  si de mari intarzieri in reactie pe lantul informational pana la veriga finala, contribuabilul.”, se arata expunerea de motive.

Au fost infiintate 8 directii regionale de finante publice care au preluat birourile vamale si Garda Financiara, directiile judetene ramanand cu competente restranse la contribuabilii mici si la o parte din cei mijlocii.

 

Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art.10.- (1) In subordinea Agentiei se infiinteaza directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu sediul in municipiile resedinta de judet, respectiv municipiul Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica.

(2) Cele opt directii generale regionale ale finantelor publice se desfiinteaza si devin prin divizare directii ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Atributiile directiilor generale regionale ale finantelor publice se preiau de catre directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, potrivit ariei teritoriale de competenta.

(4) Directiile   finantelor publice   judetene, respectiv a municipiului Bucuresti preiau ca structuri fara personalitate juridica administratiile pentru contribuabilii mijlocii, precum si birourile vamale de interior si de frontiera, potrivit ariei teritoriale de competenta.


(5) Personalul directiilor generale regionale ale finantelor publice se preia si se reincadreaza la directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in limita numarului de posturi aprobat, in
conditiile legii.

(6) Modul de organizare si functionare a directiilor finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, in cazul structurilor coordonate metodologic de structurile de specialitate din aparatul propriu al ministerului.

(7) Directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dobandesc personalitate juridica.

(8) Personalul directiilor generale regionale ale finantelor publice care se desfiinteaza prin divizare este preluat in cadrul directiilor finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti nou constituite, in
limita numarului de posturi aprobat, in conditiile legii.”


Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de lege pentru reorganizarea ANAF

Expunerea de motive


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafdirectii regionalecamera deputatilor


Data aparitiei: 28 Februarie 2019
Ultima actualizare: 19 Septembrie 2019

Votati articolul "Reorganizarea ANAF pe judete a fost respinsa de Senat. Regionalele inca nu se desfiinteaza":
Rating:

Nota: 3.3 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X