email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reorganizarea ANAF pe judete a fost respinsa de Senat. Regionalele inca nu se desfiinteaza

Reorganizarea ANAF pe judete a fost respinsa de Senat. Regionalele inca nu se desfiinteaza
anafdirectii regionalecamera deputatilor

UPDATE in 19 septembrie 2019. Proiectul de act normativ privind reorganizarea ANAF pe judete a fost respins miercuri de Senat. Actul prevede renuntarea la organizarea Fiscului pe regiuni si revenirea la modul de organizare pe judete. Initiatorii proiectului au propus desfiintarea celor opt directii regionale si infiintarea unor institutii la nivelul judetelor.


Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat, in sedinta din 27 februarie 2019 acest proiect, insa Curtea Constitutionala a decis ca documentul contravine normelor constitutionale. Parlamentul l-a adoptat fara sa se asigure ca exista suficienti bani la bugetul de stat pentru a suporta cheltuielile necesare in caz de reorganizare

Proiectul se va intoarce din nou in Camera Deputatilor, acolo unde se va decide soarta regionalelor.

De asemenea, proiectul mai prevede si trecerea structurii vamale din cadrul ANAF la Finante. Aceasta masura legislativa mai este inclusa si in alta initiativa legislativa care urmeaza sa fie votata de Senat in viitorul apropiat.
 

28 de deputati si senatori, cei mai multi de la UDMR, dar si de la USR, PNL sau minoritati, au initiat acest proiect de lege, care a fost adoptat de Senat in data de 14 noiembrie 2018.

Proiectul pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost adoptat de catre deputati cu 168 voturi „pentru”, 101 „impotriva” si 3 abtineri.

In anul 2013, Fiscul a fost reorganizat pe regiuni, pe principiul descentralizarii, dar intre timp s-a ajuns la concluzia ca aceasta metoda nu a fost eficienta. “Avand in vedere faptul ca performantele organului fiscal central, raportat si la esecul implementarii proiectului de reformare, nu justifica mentinerea unui palier administrativ suplimentar, cel regional, costisitor in termeni de cheltuieli bugetare si generator de distorsiuni  si de mari intarzieri in reactie pe lantul informational pana la veriga finala, contribuabilul.”, se arata expunerea de motive.

Au fost infiintate 8 directii regionale de finante publice care au preluat birourile vamale si Garda Financiara, directiile judetene ramanand cu competente restranse la contribuabilii mici si la o parte din cei mijlocii.

 

Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art.10.- (1) In subordinea Agentiei se infiinteaza directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu sediul in municipiile resedinta de judet, respectiv municipiul Bucuresti, institutii publice cu personalitate juridica.

(2) Cele opt directii generale regionale ale finantelor publice se desfiinteaza si devin prin divizare directii ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Atributiile directiilor generale regionale ale finantelor publice se preiau de catre directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, potrivit ariei teritoriale de competenta.

(4) Directiile   finantelor publice   judetene, respectiv a municipiului Bucuresti preiau ca structuri fara personalitate juridica administratiile pentru contribuabilii mijlocii, precum si birourile vamale de interior si de frontiera, potrivit ariei teritoriale de competenta.


(5) Personalul directiilor generale regionale ale finantelor publice se preia si se reincadreaza la directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in limita numarului de posturi aprobat, in
conditiile legii.

(6) Modul de organizare si functionare a directiilor finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, in cazul structurilor coordonate metodologic de structurile de specialitate din aparatul propriu al ministerului.

(7) Directiile finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dobandesc personalitate juridica.

(8) Personalul directiilor generale regionale ale finantelor publice care se desfiinteaza prin divizare este preluat in cadrul directiilor finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti nou constituite, in
limita numarului de posturi aprobat, in conditiile legii.”


Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de lege pentru reorganizarea ANAF

Expunerea de motive


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafdirectii regionalecamera deputatilor


Data aparitiei: 28 Februarie 2019
Ultima actualizare: 19 Septembrie 2019

Votati articolul "Reorganizarea ANAF pe judete a fost respinsa de Senat. Regionalele inca nu se desfiinteaza":
Rating:

Nota: 3.3 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Societate infiintata in 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a plati impozit micro in 2025

    • Urmatorul studiu de caz se concentreaza asupra unei firme constituite in septembrie 2024, care, avand statut de platitor de impozit pe profit, analizeaza posibilitatea de a trece, incepand cu anul 2025 sau 2026, la regimul de microintreprindere. Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, in conformitate cu art. 48 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, p...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!

    • Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indepli...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: cum puteti beneficia de facilitati fiscale

    • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii, dupa cum urmeaza:   Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organe...» citeste mai departe aici

X