Nu putem sa ne apropiem de finalul de saptamana fara a arunca o ultima privire asupra unora dintre cele mai importante acte normative si modificari din ultima perioada.
Am discutat, astfel, despre noile modificari aduse de OMFP 1198/2015 care schimba reglementarile contabile.
Ordinul ministrului finantelor publice (MFP) nr. 1.198/2015 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 759 din 12 octombrie 2015.
Noul ordin modifica unele aspecte reglementate initia; de OMFP 1802/2014 care stabileste ca entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile ordinului de la inceputul primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2015.
Noile modificari reglementeaza ca exceptie de la aceste prevederi "entitatile obligate sa raporteze platile catre guverne, care vor aplica prevederile incepand cu exercitiul financiar al anului 2016".
Saptamana a continuat cu o veste buna: ORDONANTA APROBATA! Se anuleaza facilitatile fiscale pentru plata obligatiilor datorate de contribuabili bugetului general consolidat.
A fost astfel aprobata la 14 octombrie Ordonanta de urgenta care anuleaza facilitatile fiscale pentru plata obligatiilor datorate de contribuabili bugetului general consolidat.
Contribuabilii care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 si administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, daca indeplinesc o serie de conditii, stabileste ordonanta de urgenta adoptata miercuri, 14 octombrie a.c., de Guvern. De asemenea, contribuabilii care platesc pana la 30 iunie 2016 o cota de 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, vor putea beneficia, conditionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile aferente obligatiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF.
De aceste facilitati fiscale vor putea beneficia, daca indeplinesc conditiile legale, contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau entitati fara personalitate juridica.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Actul normativ are scopul acordarii unor facilitati fiscale, pe de o parte, in sensul sprijinirii contribuabililor aflati in dificultate, iar pe de alta parte, in sensul stimularii achitarii obligatiilor de plata restante la buget si majorarii incasarilor bugetare.
Potrivit Ordonantei de Urgenta, pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de 54,2% din dobanda, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere in acest sens la organul fiscal si sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii care pot fi consultate AICI, alaturi de lista completa a datoriilor care se anuleaza.
Simtim ca e de datoria noastra sa atragem din nou atentia ca firmele care nu depun situatiiile financiare pana la 22 octombrie risca sa fie dizolvate.
In acest sens, un comunicat ANAF atrage atentia tuturor contribuabililor din tara care au obligatia depunerii, dar care inca nu si-au depus situatiile financiare anuale la 31.12.2014, conform listelor publicate pe site-ul fiecarei Directii Regionale Finante Publice - DGRFP/AJFP, ca in termen de 15 zile de la emiterea prezentei (din 07.10.2015) sa depuna situatia financiara pentru anul 2014 sau declaratia de inactivitate in forma electronica (program ANAF aici), in situatia in care societatea nu a desfasurat activitati economice de la infiintare pana la 31.12.2014.
In caz contrar, societatile care nu indeplinesc aceasta obligatie pana la 22 octombrie risca dizolvarea. Va reamintim ca acest lucru este posibil deoarece Legea nr. 152/2015 a adus noi modificari in Legea societatilor comerciale, stabilind ca, la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, se poate pronunta dizolvarea societatii de catre tribunal daca se depaseste cu mai mult de 60 de zile lucratoare termenul legal pentru depunerea situatiilor financiare anuale sau a declaratiei de inactivitate.
Mai multe detalii aflati AICI.
Incheiem sinteza noastra cu un material cat se poate de util: Sfatul Expertului Robert Gearba: Atentie la Impozitele pentru Tichetele Cadou! Cand sunt si cand NU sunt acestea deductibile.
Legislatia in vigoare va ofera cateva posibilitati de a optimiza sarcina fiscala a firmei dvs, de a micsora in mod legal impozitele si taxele de plata. Una dintre acestea este utilizarea tichetelor cadou. Insa, sfatul meu este sa le acordati strict in limitele si destinatiile prevazute de legile in vigoare, altfel ele nu va vor mai aduce niciun avantaj fiscal.
Potrivit prevederilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, pentru promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
Totodata, Legea nr 571/2003 privind Codul Fiscal, prevede ca tichetele cadou acordate angajatilor trebuie considerate, cu unele exceptii, avantaje salariale primite de persoana fizica.
La nivelul firmei dvs:
Tichetele cadou vor fi deductibile fiscal astfel:
In totalitate, daca le acordati pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru cheltuielile de reclama si publicitate.
Cititi integral Sfatul Expertului AICI.
Va multumim ca ne sunteti alaturi si va asteptam si pe pagina noastra de Facebook unde suntem prezenti in fiecare zi!