Cu ocazia prezentarii bugetului ANAF, atat ministrul de finante Anca Dragu, cat si premierul Dacian Ciolos, au tinut discursuri de prezentare care au redat planurile de viitor ale institutiei, abordarea actuala, precum si misiunea pe care institutia o are de indeplinit in continuare.
"Dezvoltam componenta de asistenta si incurajam conformarea voluntara a tuturor contribuabililor. Rezultatele reformei deja se vad. De la inceputul anului si pana la mijlocul lunii martie incasarile bugetare totale au crescut cu 7% in termeni nominali, asta in conditiile unei importante masuri de relaxare fiscala in frunte cu reducerea cotei standard de TVA la 20%. Remarcam o crestere a conformarii voluntare atat la plata cat si la declarare. Cresterea colectarii este conditionata de cresterea transparentei si eficientei banului public. Lucram la introducerea unor sisteme simplificate de plata, plata online sau plata cu cardul la ghiseu dar si de declararea taxelor care sa incurajeze, de asemenea, conformarea voluntara", a precizat ministrul Finantelor Publice, potrivit Agerpres.
De asemenea, declaratii au fost facute pe aceeasi tema si de catre Dragos Doros, seful ANAF, citat de aceeasi sursa:
"In primul rand, ANAF ca institutie se reformeaza teritorial. Avem opt directii regionale care se ocupa de administrarea finantelor publice in ceea ce priveste colectare, control, trezorerie si diviziile antifrauda. In 2016, ANAF are cateva obiective concrete. in primul rand, vreau sa vorbim de simplificarea procedurilor administrative. Vedetele sunt 088 si 394 si aici vreau sa incep cu vestile bune in sensul in care 394 deja a fost lansat si e in dezbatere publica, am stabilit o formula prin care acest formular se va simplifica, va deveni un formular functional. Celalalt formular, 088, de asemenea am elaborat un set de reguli care sa imbunatateasca aplicarea lui".
Totodata, potrivit sefului ANAF, dezvoltarea spatiului virtual privat reprezinta un alt obiectiv al institutiei:
"Un alt obiectiv este dezvoltarea spatiului virtual privat, unul din obiectivele principale este sa taiem cat mai multe hartii, sa interactionam in spatiul virtual, avand in vedere sa eficientizam interactiunea. Un pas mare in vederea imbunatatirii colectarii. Cat mai curand speram sa implementam si plata cu cardul. Vom face in asa fel incat sa se intample anul acesta".
In ce priveste eforturile depuse de Fisc pentru combaterea evaziunii fiscale, Dragos Doros a precizat:
"Combaterea evaziunii fiscale. De cativa ani ANAF face eforturi si continuam cu asta. Cifra de anul trecut 196,8 miliarde, adica 43,73 miliarde euro. E cu 7,8 la suta mai mult decat in anul precedent si cu 4,1 puncte procentuale decat cresterea economica. Speram sa mentinem tendinta pozitiva, desi anul asta avem impozite mai mici".
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Conform sursei amintite, in 2015, ANAF a colectat 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decat in 2014.