email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati fiscale pentru angajatii din constructii. Ce se va intampla cu salariatii part time?

Noutati fiscale pentru angajatii din constructii. Ce se va intampla cu salariatii part time?
facilitati fiscaleconstructiicamcifra de afaceri

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2019 a adus noi prevederi referitoare la aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor. Actul normativ care modifica OUG nr. 114/2018 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 507 din data de 21 iunie 2019.
 

Despre principalele modificari pe care le vizeaza acest act normativ am scris mai multe AICI, insa le vom prezenta pe scurt si in continuare.

1. A fost prelungita perioada de aplicabilitate a salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniile de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal si facilitatilor fiscale pentru salariatii din aceste domenii pe perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028. Aceste prevederi erau prevazute doar pentru anul 2019 la inceput.

S-a facut o diferentiere, dupa cum urmeaza:

      - anul 2019: pentru domeniile de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, se stabileste la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora;

      - perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2028: pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna.

2. Au fost extinse domeniile pentru care angajatorii care desfasoara activitati in sectorul constructiilor beneficiaza de facilitati fiscale. Asadar, au fost adaugate pe lista inca 3 noi coduri CAEN
2351 – Fabricarea cimentului;
2352 – Fabricarea varului si ipsosului;
2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.

3. Au fost stabilite noi reguli privind cifra de afaceri in functie de care se aplica facilitatile fiscale.

Una dintre conditiile pentru ca angajatorii sa beneficieze de facilitatile fiscale era sa realizeze cifra de afaceri in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.

Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile in sectorul constructii realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor in sectorul constructii. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
 

Ce se intampla cu salariatii part-time din domeniul constructiilor?

In textul OUG-ului nr. 43/2019 nu se mentioneaza nimic clar despre situatia salariatilor care lucreaza part time in domeniul constructiilor. Prin urmare, exista riscul ca acestia sa nu se bucure de avantaje fiscale.

Potrivit fiscalitatea.ro, facilitatile fiscale se vor aplica pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.


Va reamintim ca facilitatile fiscale din domeniul constructiilor sunt urmatoarele: scutirea de impozitul pe venit, de contributia la sanatate si de contributia suplimentara la pensii pentru munca in conditiile grele. In plus,  plata in cuantum redus a contributiilor la pensii pentru conditii normale si la munca. Momentan, nu se pot acorda cota redusa a contributiei la munca si nici scutirea contributiei la pensii pentru munca in conditii grele. Citeste care este motivul pentru care firmele din constructii inca nu pot beneficia de CAM redusa.

Salariul minim diferentiat pentru domeniul constructiilor a fost introdus la 1 ianuarie 2019, in contextul in care angajatorilor din constructii li s-au stabilit taxe salariale reduse in perioada cuprinsa intre 2019 - 2028.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati fiscaleconstructiicamcifra de afaceri


Data aparitiei: 25 Iunie 2019

Votati articolul "Noutati fiscale pentru angajatii din constructii. Ce se va intampla cu salariatii part time?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X