Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat recent o sesiune de asistenta online cu tema “Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”.
Am realizat o selectie cu cele mai interesante intrebari adresate de contribuabili si cele mai utile raspunsuri oferite de specialistii ANAF.
Sesiune online despre declaratia unica: specialistii ANAF vin cu clarificari
1. Intrebare: Eu am depus DU, in luna februarie, pentru o II. Intrebarea mea este daca mai trebuie sa o depun acum inca odata, in urma modificarile care au aparut la formular?
Raspunsul ANAF
Daca deja ati depus Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice nu este necesar sa depuneti o alta declaratie.
2. Intrebare: In cazul in care am depus deja declaratia, dar trebuie sa completez o declaratie rectificativa (urmare a incheierii in perioada viitoare a unui nou contract de inchiriere), la sectiunea 2.1.1. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE DIN ROMANIA IN ANUL 2019, IMPUSE IN SISTEM REAL trebuie sa completez doar informatiile privind acest nou venit (in 30 de zile de la semnarea contractului de inchiriere? Sau trebuie sa completez si informatiile anterioare privind veniturile estimate aferente contractului de inchiere reziliat, dar si cele aferente noului contract?
Iar daca la capitolul 1.1. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE DIN ROMANIA IN ANUL 2018 am avut date inscrise in declaratia deja depusa, in aceasta noua declaratie rectificativa mai preiau si acele informatii, daca pentru acest capitol la acest moment nu am modificari? Sau pentru acel capitol daca acum nu am modificari, ramane ce am declarat anterior prin declaratia deja depusa?
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Raspunsul ANAF
Veti completa declaratia rectificativa inscriind toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
In situatia in care se rectifica doar un capitol al declaratiei, atunci capitolul care nu are modificari fata de declaratia initiala nu se completeaza.
3. Intrebare: Daca persoana care se inscrie in SPV nu are decizii de impunere mai vechi, nu a primit in mai 2018 scrisoare de la Anaf. Daca nici nu se afla in tara pentru a se prezenta la un ghiseu Anaf, cum procedeaza pentru a depune Declaratia Unica pentru impozit pe chirii?
Raspunsul ANAF
Declaratia unica se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, dar si in format hartie la ghiseele unitatilor fiscale sau prin posta.
4. Intrebare: Am completat declaratia unica versiunea A2.0.11 din 6 iunie 2019, s-a validat, si dupa ce am trimis-o am primit mesaj “Eroare urmatoarele metadate nu sunt completate: totalPlata_A”. Mentionez ca declaratia s-a completat manual, nu prin import date. Spuneti-mi ce as putea face sa nu mai apara aceasta eroare si ce verificare ar trebui sa se faca la suma de control deoarece la aceasta versiune se calculeaza suma cifrelor din CNP, in loc de suma impozitului pe venit estimate pe anul 2019
Raspunsul ANAF
Avem rugamintea ca in momentul in care transmiteti declaratia, fisierul PDF completat si validat sa fie inchis. In cazul in care acesta ramane deschis in momentul transmiterii, nu poate fi incarcat corect in sistem.
5. Intrebare: O intreprindere individuala infiintata luna aceasta, avand ca domeniu de activitate Coafura si alte activitati de infrumusetare -9602, este incadrata in lista cu impozitare la norma pe venit, depune declaratia pe norma? Sau poate opta pentru impozitare sistem real? In judetul unde este infiintata norma este sub plafonul celor 12 salarii minine, in acest caz daca depune DU la norma, va plati decat impozitul aferent lunilor lucrate, este corect?
Raspunsul ANAF
Dumneavoastra puteti opta stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, daca activitatea pe care o desfasurati este inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, caz in care venitul net anual se va determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.
De asemenea, puteti opta si pentru stabilirea venitului net anual in sistem real pe baza datelor din contabilitate. Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca nu solicitati revenirea la sistemul anterior.
Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
In situatia In care norma de venit de la locul desfasurarii activitatii este sub plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, dumneavoastra veti datora doar impozitul pe venit prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit, conform perioadei de activitate.
6. Intrebare: Daca un contract de inchiriere din 2018 a fost incheiat in euro si achitata suma in lei acum la ce curs se va face declararea venitului pentru 2018?
Raspuns
Va facem precizarea ca pentru determinarea si plata impozitului pe venitul anual estimat aferent anului 2019, in cazul in care chiria este exprimata in valuta, venitul estimat inscris in declaratie se evalueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua precedenta celei in care se depune declaratia.
Pentru stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor pentru anul 2018, in situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.
7. Intrebare: In cazul in care o persoana obtine venituri din dividendele aferente ex fin 2018, distribuite in 2019 se completeaza doar Subsectiunea II.2.2 Date privind contributia CASS estimata cu suma repartizata (mai mare decat 12*2080 lei) si suma de plata 2496 lei?
Raspunsul ANAF
Rationamentul dumneavoastra este corect. In situatia in care dividendele se incaseaza inainte de data de 31.07.2019, declaratia unica se depune pana la aceasta data.
In situatia in care dividendele se incaseaza dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului completand corespunzator, Cap. II.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
8. Intrebare: Persoana fizica autorizata ( I I ), incepand cu 15.04.2019 are in paralel si calitatea de salariat la salariul minim. Cum completeaza in DU CAS si CASS pentru perioada 01.01.2019-15.04.2019 deoarece pentru restul anului aceste obigatii sunt platite de angajator la salariul minim. Este in regula daca calculeaza CAS la venitul net realizat pe 4 luni si CASS la sal minim x 4 luni si ataseaza copie dupa contract de munca?
Raspunsul ANAF
In situatia in care estimati ca realizati venituri din activitati independente pentru anul curent, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, veti datora contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate. Baza anuala de calcul a contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de dumneavoastra, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, baza anuala de calcul o reprezinta 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Citeste si: Procedura de acordare a bonificatiilor. CUI se aplica si CE reprezinta valoarea?