Pana acum au fost purtate dezbateri intregi referitoare la situatiile in care se pot acorda bonificatiile aferente anului 2018 declarate prin declaratia unica. Agentia Nationala de Administrare Fiscala revine cu clarificari si anunta care sunt conditiile de acordare a acestor reduceri si ce persoane se incadreaza in plan. De asemenea, este important de aflat si ce reprezinta sumele rezultate din aplicarea fiecarui procent in parte.
Cine poate beneficia de bonificatiile pentru obligatiile aferente anului 2018?
a) persoanelor fizice care au depus DECLARATIA UNICA pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
b) persoanelor fizice care au platit cu anticipatie, pana la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, obligatiile fiscale estimate pentru anul 2018 (impozit, CAS, CASS), declarate prin declaratia unica;
c) persoanelor fizice care au obtinut, in anul 2018, venituri anuale si care au depus numai declaratia unica prevazuta la art. 120 din Codul fiscal, in conditiile prevazute la lit. a).
Ce reprezinta valoarea bonificatiilor?
- sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate, aferente veniturilor estimate in anul 2018;
- sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate, aferente veniturilor realizate in anul 2018.
Valoarea bonificatiilor diminueaza obligatiile fiscale declarate prin declaratia unica. Organul fiscal central constata, din oficiu, acordarea bonificatiilor dupa data de 31 iulie 2019, prin emiterea unei decizii.
Bonificatia prevazuta la lit. a) se acorda, din oficiu, de catre organul fiscal central, in situatia in care a fost achitat, pana la 15 decembrie 2018 inclusiv, un procent de cel putin 95% din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bonificatia prevazuta la lit. b) se acorda, din oficiu, de catre organul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
- a fost achitata, pana la 31 iulie 2019 inclusiv, diferenta dintre obligatia fiscala declarata aferenta veniturilor realizate in anul 2018 si valoarea bonificatiei prevazuta la lit. b). Bonificatiile se acorda cumulativ de catre organul fiscal central si in situatia in care a fost achitat, pana la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, un procent de cel putin 90% din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018 si declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, de catre urmatoarele categorii de persoane fizice:
- persoanele fizice care au obtinut, in anul 2018, venituri anuale si care au depus numai declaratia unica prevazuta la art. 120 din Codul fiscal;
- persoanele fizice care se incadreaza in prevederile art. 151 alin. (16) - (19) si art. 174 alin. (16) - (19) din Codul fiscal. Procedura se aplica si in cazul in care obligatiile fiscale ce reprezinta conditie de acordare a bonificatiilor au fost stinse prin alte modalitati prevazute de lege decat plata voluntara.
Sursa: AJFP Teleorman
Citeste si: Bonificatii pentru declaratia unica. Ce spune Ordinul 1369 /2019?