In cazul in care nu ai reusit sa te inscrii la primele doua sesiuni ale programului Rabla pentru electrocasnice 2019, te poti inscrie in a treia sesiune care va incepe in curand.
Reprezentantii Ministerului Mediului au precizat, pentru MEDIAFAX, ca incepand de luni, 15 iulie, va incepe a treia sesiune de inscriere in programul Rabla pentru electrocasnice prin care se pot obtine vouchere de pana la 400 de lei, in schimbul unui aparat vechi.
Ce vouchere se acorda solicitantilor?
Persoanele fizice doritoare se pot inscrie in program prin intermediul aplicatiei electronice pe pagina web a Administratiei Fondului pentru Mediu https://solicitant.afm.ro/PF/.
Solicitantii vor completa, mai intai, datele personale, dupa care vor trebui sa opteze pentru un produs ori mai multe cu clasa energetica dorita. Desi va parea tentant sa alegeti un voucher cu o valoare mai mare, luati in considerare ca, spre exemplu, un frigider cu eficienta energetica A+++ este destul de scump si ca se regaseste mai greu in oferta magazinelor. Cel mai bine este sa va pregatiti temeinic inainte, sa analizati ofertele magazinelor participante, apoi sa optati pentru un anumit tip de voucher. Desi AFM a permis ulterior schimbarea clasei energetice, multi dintre consilierii din magazine nu erau informati in privinta acestei schimbari si nu doreau sa o aplice in sistem.
Iata mai jos pentru ce vouchere puteti sa optati:
- 200 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A++;
- 300 lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A+++;
- 300 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica A++;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- 400 lei pentru masini de spalat vase cu eficienta energetica A+++;
- 400 lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire (A+++/ A++);
- 300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare cu eficienta energetica A+++.
- 200 lei pentru televizoare cu eficienta energetica A si A+;
- 400 lei pentru televizoare cu eficienta energetica A++ si A+++.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca solicitantul?
Conform criteriilor de eligilibitate stabilite de Organizator, poate beneficia de finantare (voucher) solicitantul care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este persoana fizica cu domiciliul in Romania;
b) nu are obligatii restante la bugetul de stat si la bugetul local, conform legislatiei nationale in vigoare, la data achizitionarii EEE;
c) are varsta de minimum 18 ani impliniti in momentul inscrierii in aplicatia informatica;
d) este posesor al unui/unei buletin/carti de identitate valabil/(e) in momentul inscrierii in program;
e) se obliga sa predea un EEE uzat echivalent in momentul achizitionarii unui EEE nou , schimb unu la unu, cu exceptia masinilor de spalat vase care vor putea fi achizitionate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer conditionat, masina de spalat rufe);
f) isi da acordul cu privire la prelucrarea de catre ORGANIZATOR (AFM) a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si cu privire la transmiterea acestora catre terte institutii sau persoane juridice in vederea verificarii indeplinirii tuturor obligatiilor si clauzelor prevazute in ghid sau in scopul elaborarii de situatii si statistici.
Suma din voucher se scade din valoarea finala a facturii, iar predarea echipamentului vechi se face odata cu primirea celui nou. In cazul in care optati pentru transport la domiciliu la achizitionarea unui televizor, trebuie sa luati in considerare ca firmele de curierat vor dori ca televizorul vechi sa fie ambalat intr-o cutie, altfel nu vor ridica produsul, conform politicii lor.
Acest program are rolul de a ajuta Romana sa respecte cerintele impuse de Uniunea Europeana care spun ca ar trebui sa reciclam aproximativ 4 kilograme de electrocasnice pe cap de locuitor. In situatia actuala, reciclam doar 1, 250 kg/cap de locuitor, conform raportaremediu.ro.