Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a sustinut o conferinta de presa, in data de 11 februarie, pe tema programelor care vor fi finantate in 2020 prin Administratia Fondului pentru Mediu.
In cadrul conferintei de presa, au fost aduse in discutie atat programele mai vechi, asa cum sunt RABLA CLASIC si RABLA PLUS, cat si cele inceput recent, precum RABLA electrocasnice, si unele care vor fi aplicate pentru prima oara in acest an. Este vorba despre un program care vizeaza investitii in instalatii de reciclare si tratare a deseurilor si alte programe care se afla in premiera pe lista AFM: Iluminatul ecologic public stradal si Casa eficienta energetic.
Iata care sunt noutatile pentru fiecare tip de program in parte!
RABLA Clasic – noutati in 2020
Se va investi un buget mai mare decat in anii trecuti - 405 milioane de lei. Noua suma propusa la duce la cresterea la 60.000 a numarului masinilor uzate care vor fi scoase din trafic.
Romanii care vor sa fie pe lista celor 60.000 de beneficiari trebuie sa stie ca valoarea primei de casare ramane la 6500 de lei (1350 de euro).
Aceasta prima poate sa creasca cu inca 1000 de lei, daca masina noua cumparata se inscrie in pragul de emisii de 96 de g de CO2.
AFM a introdus un eco-bonus nou in Rabla Clasic de anul acesta. Valoarea lui este tot de 1000 de lei adaugati la prima de casare. Eco-bonusul se poate cumula cu prima de casare in cazul in care masina noua cumparata este cu sistem GPL/GNC, potrivit informatiilor oferite de Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Alte noutati privind Rabla Clasic:
- cresterea eco-bonusului pentru masinile hibride conventional (cele care nu se incarca la priza) de la 1700 de lei la 2500 de lei.
- suma maxima care poate fi decontata din costul unei masini noi prin RABLA CLASIC -poate atinge 2000 de euro in cazul in care masina noua respecta regulile a doua eco- bonus-uri.
- posibilitatea de a achizitiona prin program motociclete. Si in acest caz trebuie casata o masina mai veche de 8 ani. Prima de casare pentru cumpararea unei motociclete noi este de 3500 de lei.
Programul RABLA PLUS in 2020
Acesta este programul prin care AFM stimuleaza transportul cu emisii ZERO sau aproape de ZERO.
- in 2020, AFM are cel mai mare buget de cand exista acest program: 140 de milioane de lei, inregistrandu-se o crestere de 45% fata de 2019.
- se mentine neschimbata cea mai mare prima din Europa pentru masinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric si circa 4500 pentru masini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.
Conditie! Masina nu trebuie instrainata cel putin un an.
In ceea ce priveste noutatile privind programul Rabla Plus, romanii trebuie sa stie ca pot fi achizitionate motociclete cu propulsie electrica. Cei care isi doresc un astfel de vehicul primesc prin AFM 3000 de lei, adica peste 600 de euro. Daca aleg sa si caseze un autovehicul, li se va adauga si prima de casare pentru motociclete.
Programul Infrastructura Verde
AFM are in 2020 un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localitati si statiuni din Romania, dupa cum informeaza ministrul. "Daca primariile se misca bine si repede putem instala pana la 1200 de puncte de incarcare in 2020."
Institutia a anuntat ca vine in acest an cu un program in premiera in Romania: statii de incarcare pe autostrazi si drumuri nationale. A primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. AFM investeste pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, in mod special pe coridorul european TEN-T. Prin acest program, institutia va putea finanta alte 1000 pana la 1200 de puncte de incarcare.
Programul Rabla pentru Electrocasnice
Si in 2020 va fi reluat Programul Rabla pentru Electrocasnice. A fost prevazut un buget de 30 de milioane de lei, cu estimarea ca vor fi in jur de 100.000 de vouchere.
Se pastreaza categoriile de echipamente care pot fi achizitionate prin program: aparate frigorifice, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, aparate de aer conditionat si televizoare.
Programul privind investitiile in instalatii de reciclare si tratare a deseurilor
Bugetul prevazut este de 159 de milioane de lei. Acesta poate fi folosit atat pentru infrastructura de colectare, cat si pentru instalatii de tratare / reciclare.
Programul Iluminatul ecologic public stradal
Este un program dedicat autoritatilor locale. AFM doreste sa inlocuiasca becurile vechi de pe strazi, cu led-uri. Investitia este de circa 384 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro).
Daca se inlocuiesc sursele de iluminat clasice cu cele ecologice pe strazile din Romania, vom avea numai de castigat: si in facturi, si in emisii si in economisirea de resurse.
Programul Casa eficienta energetic
Este un program prin care incercam sa eficientizam energetic cat mai multe case din Romania. Concret, se finanteaza sisteme de incalzire, iluminat ecologic si sisteme de izolatie. Astfel ca oamenii isi vor putea cumpara prin program de la centrale pe peleti, ferestre izolante, pana la leduri sau panouri solare.
Finantarea poate ajunge pana la 15.000 de euro pentru o locuinta. AFM are un buget total de 429 de milioane de lei si ne-am programat sa avem intre 6000 si 8000 de beneficiari. Romanii care il vor accesa, vor putea sa isi eficientizeze energetic locuintele, fie cumparand doar o categorie de sisteme, sau toate tipurile de tehnologii pe care le prindem in finantare.
Inca o veste buna este ca acest program va putea fi accesat si de institutii publice. Pentru acestea, bugetul este separat si este de 384 de milioane de lei.