email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea Declaratiei unice. Care sunt implicatiile OUG 15/2019?

Depunerea Declaratiei unice. Care sunt implicatiile OUG 15/2019?
declaratia unicaimpozit pe venitOUG 15/2019

Vom analiza in continuare un studiu de caz ce are drept subiect principal depunerea declaratiei unice si implicatiile OUG 15/2019.

In anul 2018 s-a achitat impozitul estimat, iar acum la depunerea declaratiei unice a rezultat ca mai are de achitat o diferenta, ne relateaza un contribuabil. Vom afla de la specialistul nostru care este termenul pentru achitarea diferentei si cum se calculeaza de catre contribuabil sau trimite ANAF declaratia de impunere?
 

Depunerea declaratiei unice si OUG 15/2019: raspunsul specialistului


 ART. 120^1 din Codul Fiscal prevede ca contribuabilii prevazuti la art.120 au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 15 martie, inclusiv, a anului de realizare a venitului.

In fapt, atat in anul 2018 cat si in anul 2019, termenul de 15 martie a fost prelungit. Termenul actual este pana la data de 31 iulie 2019. Mai multe informatii AICI.

Impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Ordinul presedintelui ANAF nr. 49/2019, cu modificarile si completarile ulterioare  prevede ca formularul declaratiei stabilit prin acest ordin se utilizeaza de persoanele fizice pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2018, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2019.

Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10%.

Ordinul 49/2019 prevede ca pentru toate obligatiile stabilite, declaratia unica reprezinta titlu de creanta si produce efecte juridice ale instiintarii de plata de la data depunerii acesteia, in conditiile legii.


Organul fiscal nu mai trimite decizii de impunere, impozitele si contributiile stabilite in baza declaratiei unice reprezinta obligatii certe.
 

OUG  15/2019 prevede urmatoarele modificari de termene:

- In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in situatiile reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.

- In anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv prevazut pentru plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice in situatiile reglementate de Codul fiscal, se proroga pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv.

Astfel, pentru diferenta de impozit /contributii aferenta anul 2018 rezultata prin depunerea declaratiei unice aferenta anului 2019 (estimat) si 2018 definitiv, aveti obligatia platii acestor diferente pana la data de 31 iulie 2019.

Nu se mai primesc decizii de impunere de la ANAF.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaimpozit pe venitOUG 15/2019


Data aparitiei: 12 Iulie 2019

Votati articolul "Depunerea Declaratiei unice. Care sunt implicatiile OUG 15/2019?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X