email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 132/2019 aduce noi modificari si completari reglementarilor privind zilierii incepand cu 18 iulie 2019

Legea 132/2019 aduce noi modificari si completari reglementarilor privind zilierii incepand cu 18 iulie 2019
zilierilegea 132/2019registrul electronic

In M.Of. nr. 575 din 15 iulie 2019 a fost publicata Legea nr. 132/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilier. Prevederile acestei legi intra in vigoare la data de 18 iulie 2019.

Este a doua modificare adusa Legii nr. 52/2011 in luna iulie 2019, dupa ce, la inceputul lunii a fost publicata O.U.G. nr. 56/2019, in vigoare din data de 04 iulie 2019.


Principalele modificari/completari aduse prin Legea nr. 132/2019  vizeaza:
 

    1. Domeniile in care pot presta activitate zilierii/Institutiile publice ce pot avea calitatea de beneficiari ai activitatilor prestate de zilieri

Desi aceste domenii au fost recent completate prin O.U.G. nr. 56/2019, si Legea nr. 132 aduce modificari art. 13 din Legea 52/2011 care stabileste domeniile prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala in care se poate presta munca necalificata cu caracter ocazional, astfel:

    •  la articolul 13 alineatul (1), dupa litera e) se introduc doua noi litere, literele e1) si e2), cu urmatorul cuprins:

e1) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);


e2) cresterea materialului saditor - cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure - clasa 0130;".

    • la articolul 13 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

f) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002, activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004 si tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea sa - clasa 5520".

In privinta institutiilor publice regula este aceea ca aceasta categorie nu poate beneficia de activitatea zilierilor.

Legea 132 a introdus noi exceptii pentru institutiile publice ce pot avea calitatea de beneficiar al lucrarilor executate de zilieri.

Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 132 pot beneficia de activitatea zilierilor si urmatoarele institutii publice:

    •  institutele nationale, statiunile didactico-experimentale ale universitatilor aflate in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale si liceele de profil aflate in subordinea Ministerului Educatiei Nationale, pentru anumite domenii expres prevazute de lege;

    • institutiile publice autorizate sa efectueze cercetari arheologice, conform normelor existente in domeniu, respectiv universitati, institute de cercetare, institutii cu profil muzeal, pentru anumite domenii expres prevazute de lege.


OBS:

Cu privire la domeniile in care pot presta activitate zilierii/institutiile publice ce pot avea calitatea de beneficiari ai activitatilor prestate de zilieri exista neconcordante intre prevederile introduse prin Legea nr. 132 si cele introduse prin O.U.G. nr. 56/2019, cum ar fi:

    • clasa 5520 - tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea sa – a fost introdusa prin O.U.G nr. 56/2019 la lit. m) a art. 13 alin. (1) si, de asemenea, prin Legea nr. 132/2019 la lit. f).

    • prin O.U.G. nr. 56/2019 la articolul 1 alineatul (3), dupa litera d) s-a introdus o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins: "e) unitatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului pentru domeniile prevazute la art. 13 alin. (1) lit. m)-p)." iar prin Legea nr. 132/2019, la acelasi articol 1 alineatul (3), dupa litera d) s-a introdus o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:

”e) institutiilor publice autorizate sa efectueze cercetari arheologice, conform normelor existente in domeniu, respectiv universitati, institute de cercetare, institutii cu profil muzeal, pentru domeniul prevazut la art. 13 alin. (1) lit. e1)."
 

    2. Desfasurarea activitatilor de catre zilieri

    • Se mentine perioada de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic peste care niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar, respectiv perioada de 120 de zile in decursul unui an calendaristic in care o persoana poate presta activitati in regim zilier, indiferent de numarul de beneficiari, insa se extind domeniile care fac exceptie de la aceste reguli. Astfel, in cazul zilierilor care presteaza activitati in domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice, precum si in activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice «Gheorghe Ionescu-Sisesti», al institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare aflate in subordinea sa si al institutelor nationale, al institutiilor de invatamant agricol si silvic - perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

    • Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert, cu exceptia activitatilor pentru care beneficiarul are incheiate contracte de prestari servicii cu tertii, prestari servicii pentru care pot fi utilizati zilieri conform prevederilor art. 13 din lege.
 

    3. Masuri speciale pentru activitatea zilierilor in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier in mod traditional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, in regim semiliber

    • in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier in mod traditional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, in regim semiliber, perioada in care un zilier poate presta activitati pentru acelasi beneficiar nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. In acest sens, beneficiarul activitatii sezoniere este persoana care are cel putin 50 de ovine, 25 de caprine sau 3 bovine, dupa caz, generatoare de venit.

    • beneficiarul este obligat la plata unei cote forfetare ce reprezinta un procent de 10% din salariul minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data platii, pentru fiecare lucrator, conform normei stabilite de venit/persoana. Norma de venit/persoana se stabileste prin raportare la numarul de animale pe care le poate ingriji/supraveghea un zilier, de catre o comisie interministeriala formata din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Finantelor Publice, si se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului finantelor publice. Ordinul trebuie aprobat in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 132/2019. Plata cotei forfetare se face o data pe an, in conditiile ce vor fi stabilite prin acest ordin.

    • pentru activitatea desfasurata de catre acesti zilieri cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat 50% din valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Remuneratia neta nu poate fi mai mica decat 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii, la care se adauga si alte drepturi, in bani sau in natura, care reprezinta cel putin cheltuieli de cazare si masa;

    • pentru zilierii care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier in mod traditional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, in regim semiliber, Registrul electronic de evidenta a zilierilor se intocmeste lunar.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zilierilegea 132/2019registrul electronic

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Iulie 2019


Votati articolul "Legea 132/2019 aduce noi modificari si completari reglementarilor privind zilierii incepand cu 18 iulie 2019":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 16 Iulie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X