Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Comert cu autovehicule. Regim special sau regim normal?

Ultima actualizare: 26 Decembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comert cu autovehicule. Regim special sau regim normal?
comerttvaautovehicule

Analizam in continuare cazul unei societati care are ca obiect principal de activitate comertul cu autovehicule. Firma achizitioneaza masini second-hand de la persoane fizice din Romania, pe care le comercializeaza catre alte persoane fizice sau persoane juridice, in functie de situatie.
 

Societatea aplica regimul special pentru TVA la marja de profit (notificare ANAF in decembrie 2018). Intrebarea este daca firma poate aplica in acelasi timp si regimul special si regimul normal de taxare?
 

Specialistul nostru ne va ajuta sa interpretam cele de mai jos:
 

Normele metodologice, art 86 (3), in Codul fiscal, art. 312 alin (7).

”Norme metodologice: Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati

art. 86 (3) Optiunea prevazuta la art. 312 alin. (3) din Codul fiscal:

a) se exercita pentru toate categoriile de bunuri prevazute la respectivul alineat;
b) se notifica organului fiscal competent si ramane în vigoare pana la data de 31 decembrie a celui de-al doilea an calendaristic urmator exercitarii optiunii.”

”Cod fiscal: art. 312 alin. (7) Persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special, inclusiv pentru livrarile de bunuri pentru care se poate exercita optiunea de aplicare a regimului special prevazut la alin. (3).”


 

Regimul pentru comertul cu autovechicule: raspunsul specialistului


Asa cum rezulta chiar din prevederile art. 312 alin. (7)" (7) Persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibila pentru aplicarea regimului special, inclusiv pentru livrarile de bunuri pentru care se poate exercita optiunea de aplicare a regimului special prevazut la alin. (3). " care face trimitere la alin. (3), optiunea aplicarii regimului special nu se formuleaza in situatia autoturismelor second – hand se formuleaza numai in cazul livrarii altor bunuri decat autoturismele 

" (3) In conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare poate opta pentru aplicarea regimului special pentru livrarea urmatoarelor bunuri:

a) opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati pe care le-a importat;
b) opere de arta achizitionate de persoana impozabila revanzatoare de la autorii acestora sau de la succesorii in drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei. "
       
Astfel, avand in vedere faptul ca societatea pe care o reprezentati are ca obiect de activitate revanzarea de autoturisme second – hand, nu sunt aplicabile prevederile art. 312 alin. (3) coroborate cu cele de la pct.  86 alin. (3) din normele de aplicare ale acestui articol/alineat prin care, la lit. a) se reglementeaza, in mod expres ca, optiunea de aplicare a regimului special se   exercita doar pentru bunuri prevazute la alin. (3) al art. 312: opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati importate sau  opere de arta achizitionate de la autorii acestora sau de la succesorii in drept ai acestora.   
 
Deci, obligatia notificarii nu se extinde si asupra altor categorii de bunuri, cum ar fi, de exemplu, autoturismele, mobila, imbracamintea, etc. respectivul alineat;
 
In concluzie, pentru vanzarea autoturismelor care nu mai sunt noi, nu trebuie exercitata optiunea de aplicare a regimului special prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent, motiv pentru care  poate sa aplice, fie  regimul normal de taxare, fie regimul special second – hand, in functie de decizia sa  la momentul livrarii/revanzarii autoturismului.

Important este ca persoana impozabila sa organizeze distinct evidenta operatiunilor pentru a justifica, in eventualitatea unei inspectii fiscale, aplicarea corecta a regimului de taxare:

- regim normal prin aplicarea cotei standard TVA la baza de impozitare a TVA;
- regim special prin aplicarea cotei standard TVA la marja sa de profit.
 
Regimul fiscal aplicabil livrarii d.p.d.v. al TVA trebuie inscris in factura emisa pe numele cumparatorului. 
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X