Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Evidenta operatiunilor din perspectiva TVA. GHID complet oferit de ANAF

Data aparitiei: 10 Decembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Evidenta operatiunilor din perspectiva TVA. GHID complet oferit de ANAF
cod fiscaltvataxelivrari intracomunitare

Reprezentantii Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov (DGRFP Brasov) au elaborat un material complet despre evidenta operatiunilor din perspectiva TVA.
 

Afla care sunt  persoanele impozabile, ce obligatie au referitoare la documentatie, ce taxe trebuie luate in calcul, dar si alte informatii pretioase pentru contabili.


Evidenta operatiunilor din perspectiva TVA: ce trebuie sa stie contabilii
 

Sunt trei cazuri care trebuie luate in considerare:

Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice.

In timp ce persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor achizitiilor intracomunitare.

In cazul asociatiilor in participatiune, care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti.


Fiecare persoana impozabila trebuie sa tina evidenta urmatoarelor documente:

a) al doilea exemplar al facturilor sau altor documente emise de aceasta si legate de activitatea sa economica;

b) facturile sau alte documente primite si legate de activitatea sa economica;

c) documentele vamale si, dupa caz, cele privind accizele legate de importul, exportul, livrarea intracomunitara si achizitia intracomunitara de bunuri realizate;

d) facturile de corectie si alte documente emise sau primite pentru majorarea sau reducerea contravalorii livrarilor de bunuri, prestarilor de servicii, achizitiilor intracomunitare sau importurilor;

e) un registru al nontransferurilor de bunuri transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii pentru operatiunile prevazute la art. 270 alin. (12) lit. f) - h) din Codul fiscal, precum si pentru alte situatii in care se aplica masuri de simplificare aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice 4120/2015;

 f) un registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Uniunii Europene in Romania sau care au fost importate in Romania ori achizitionate din Romania de o persoana impozabila nestabilita in Romania si care sunt date unei persoane impozabile in Romania in scopul evaluarii sau pentru lucrari efectuate asupra acestor bunuri in Romania.
 

Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare se intocmesc astfel incat sa permita stabilirea pentru fiecare perioada fiscala a urmatoarelor elemente:
 

a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana, evidentiata distinct pentru:

1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. prestarile de servicii intracomunitare efectuate conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana;
 

b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor, evidentiata distinct pentru:

1. achizitii intracomunitare de bunuri;
2. achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 307 alin. (3) - (6) din Codul fiscal;
3. achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. achizitii intracomunitare de servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de catre persoane impozabile stabilite in Comunitate;

c) taxa colectata;

d) taxa totala deductibila si taxa dedusa;

e) calculul taxei deduse provizoriu, al taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro rata, evidentiind distinct:

1. taxa dedusa conform art. 300 alin. (3) din Codul fiscal;
2. taxa nededusa conform art. 300 alin. (4) din Codul fiscal;
3. taxa dedusa pe baza de pro rata conform art. 300 alin. (5) din Codul fiscal.


 Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care aplica sistemul TVA la incasare vor aplica precizarile punctului 101 alineatele 3-7 din normele metodologice. 

Persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 310 din Codul fiscal, au obligatia sa tina:

- evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari;

- evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

 Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite la punctul 101 alin. (2) – (7) din normele metodologice si sa asigure intocmirea decontului de TVA prevazut la art. 323 din Codul fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X