email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende incasate versus dividende neachitate. Completarea Declaratiei 205

Dividende incasate versus dividende neachitate. Completarea Declaratiei 205
dividendedeclaratia 205codul fiscal

Dezbatem in continuare doua studii de caz care au ca principal subiect dividendele si completarea Declaratiei 205. In prima speta dividendele au fost incasate in 2019, in timp ce in a doua speta contabila, dividendele au fost repartizate la finalul anului 2019, insa nu au fost achitate efectiv.
 

Specialistii nostri rezolva impecabil ambele probleme, explicand dilemele legislative pe care le au contribuabilii despre dividende si completarea Declaratiei 205.
 

Citeste si: Declaratiile 205 si 207. Care este data limita de depunere in 2020?
 

1. Dividende incasate si suma declarata: raspunsul specialistului


In primul caz, asociatul unic al unei microintreprinderi a ridicat, in iulie 2019, dividende in valoare de 100.000 lei, dupa bilantul anual aferent anului 2018. In septembrie 2019 s-a facut bilant interimar si a ridicat in octombrie 45.000 lei dividende aferente anului 2019.

In declaratia 205, al carei termen de depunere se apropie, ce suma de dividende incasate se declara? Ambele sume sau doar dividendele aferente anului 2018 care au bilant anual depus?
 

Raspunsul specialistului

 Conform Art. 97 alin (7) din Codul fiscal, veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
 
Potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014, pct. 602., entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere.  

Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari.  

Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.  

Obligatiile declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa sunt prevazute la Art. 132. din Codul fiscal:

(1) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa plateasca si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv.
 
(2) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 
In cazul in care asociatul unic al unei microintreprinderi a ridicat in iulie 2019 dividende in valoare de 100000 lei dupa bilantul anual aferent anului 2018 iar in septembrie 2019, pe baza bilantului interimar, a ridicat in octombrie 45000 lei dividende aferente anului 2019, in Declaratia informativa 205 care are termen pentru depunere 31.01.2020, se declara ambele sume, declaratia fiind intocmita pentru impozitele retinute la sursa in anul 2019.
 

2. Dividende distribuite si neplatite: raspunsul specialistului

In al doilea studiu de caz este vorba despre o societate care repartizeaza dividende in luna decembrie 2019, calculeaza impozit si il declara prin intermediul declaratiei 100 aferenta lunii decembrie, dar nu achita efectiv aceste dividende.

 

Dividendele neachitate sunt luate in calcul la plafonul pentru declaratia unica si se declara prin declaratia 205 aferenta anului 2019?
 

Raspunsul specialistului

Conform art. 170 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, pentru incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara pentru CASS se iau in calcul dividendele distribuite si incasate. Daca dividendele doar au fost distribuite, dar nu au si fost platite, atunci ele nu se iau in considerare la verificarea incadrarii in plafonul evidentiat prin intermediul declaratiei unice.

In schimb, dividendele distribuite vor fi evidentiate in declaratia informativa D205 deoarece impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale (cu alte cuvinte, se cuprinde in D205 aferenta anului 2019 deoarece dividendele au fost distribuite in anul 2019). La capit. V ”Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende” din declaratia D205 exista rubrici separate pentru dividendele distribuite si pentru cele platite.



Raspunsurile au fost oferite pe portalcontabilitate.ro de specialistii George Nitescu - Expert Contabil, Auditor Financiar, si Constanta Popa – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendedeclaratia 205codul fiscal


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2020

Votati articolul "Dividende incasate versus dividende neachitate. Completarea Declaratiei 205":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 44 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X