Vom afla in continuare de la expertul Irina Dumitrescu in ce conditii poate sa beneficieze o PFA cu salariati de somaj tehnic.
Referitor la procedura de acordare indemnizatie PFA-urilor , II-urilor si IFurilor pe perioada intreruperii activitatii ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/2020, contribuabilii au o serie de intrebari. Spre exemplu, poate sa solicite si PFA-ul (in calitate de angajator) de aceasta indemnizatie? Care este valoarea bruta a indemnizatiei pe care o poate solicita?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
PFA cu salariati – somaj tehnic: raspunsul specialistului
1. Beneficiaza doar PFA, II sau IF a caror activitate a fost intrerupta ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta sau beneficiaza si PFA, II sau IF carora le-au scazut in luna martie veniturile sau incasarile cu 25% fata de media ianuarie si februarie?
Conform art. XV din OUG 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, ”alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, care intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, beneficiaza, din bugetul de stat, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.”
Astfel, PFA poate beneficia de indemnizatia din bugetul de stat daca si-a intrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, nu doar ca urmare a deciziilor emise de autoritatile competente, pe perioada starii de urgenta.
2. O PFA care are calitatea de angajator, cu suspendarea CIM angajat conform art. 52 alin (1) lit. c) din Codul Muncii, poate sa solicite indemnizatia si pentru entitatea al carei titular este?
Persoana fizica autorizata ce are calitatea de angajator poate decide suspendarea contractului individual de munca al salariatilor in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
In calitate de angajator, PFA poate solicita plata indemnizatiei salariatilor in somaj tehnic si, daca si-a intrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, poate beneficia si ea de indemnizatia conform art. XV din OUG 30/2020, pe perioada de stare de urgenta in care si-a intrerupt activitatea.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
3. Conditia necesara pentru obtinerea indemnizatiei este intreruperea totala a activitatii pe perioada starii de urgenta?
Da, conditia este ca PFA sa isi intrerupa activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.
4. Cererea pentru obtinerea indemnizatiei se depune lunar, in intervalul 1-10 al lunii curente pentru luna trecuta?
Cererea insotita de documentele prevazute de legislatie (copia actului de identitate si a extrasului de cont, declaratia pe propria raspundere) se transmit la agentiile teritoriale pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
5. Daca in intervalul ianuarie-martie o PFA fara salariati a realizat venituri mai mici decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020, care este valoarea bruta a indemnizatiei pe care poate sa o solicite?
La PFA indemnizatia conform art. XV din OUG 30/2020 este fixa, indiferent de nivelul veniturilor realizate inainte de intreruperea activitatii.
Castigul salarial mediu brut pentru anul 2020 este 5.429 lei, astfel ca indemnizatia lunara bruta suportata din bugetul de stat este de 4.072 lei.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.