Fiscul face precizari importante despre regimul contabil si fiscal privind sumele decontate angajatorilor potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020.
Referitor la sumele decontate angajatorilor potrivit OUG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare, ANAF subliniaza urmatoarele reguli:
Tratament contabil
Conform pct. 392 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, subventiile guvernamentale reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o entitate in schimbul conformarii, in trecut sau in viitor, cu anumite conditii referitoare la activitatea de exploatare a entitatii.
Subventiile guvernamentale sunt uneori denumite in alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocatii, prime sau transferuri.
Potrivit pct. 398 alin. (1) si pct. 395 din aceleasi reglementari, subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Subventiile pentru venituri cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
Conform prevederilor pct. 404 alin. (2) din reglementarile contabile mentionate, restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amanate, daca exista, sau, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
Subliniem ca recunoasterea din punct de vedere contabil a unor sume cuvenite, pe seama veniturilor din subventii, presupune indeplinirea de catre entitatea beneficiara a unor conditii.
Avand in vedere ca atat OUG nr. 30/2020, cat si Legea nr. 19/2020 prevad indeplinirea anumitor conditii, din punct de vedere contabil, drepturile banesti acordate in temeiul celor doua acte normative mentionate reprezinta pentru angajatori venituri din subventii, care compenseaza cheltuielile cu salariile.
Tratament fiscal
In ceea ce priveste tratamentul fiscal al veniturilor din subventii care compenseaza cheltuielile cu salariile aferente drepturilor banesti acordate potrivit OUG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020, este aplicabil urmatorul regim fiscal:
- in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, veniturile din subventii acordate in temeiul OUG nr. 30/2020 si al Legii nr. 19/2020 sunt impozabile, iar cheltuielile cu salariile aferente drepturilor banesti acordate in temeiul legal mentionat sunt deductibile;
- in cazul microintreprinderilor, veniturile din subventii nu sunt cuprinse in baza impozabila a impozitului pe venit, potrivit art. 53 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.