Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Sumele decontate angajatorilor potrivit OUG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020. Regimul contabil si fiscal

Data actualizarii: 11 Septembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sumele decontate angajatorilor potrivit OUG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020. Regimul contabil si fiscal
cod fiscalOUG 30/2020impozit pe profit

Fiscul face precizari importante despre regimul contabil si fiscal privind sumele decontate angajatorilor potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020.

Referitor la sumele decontate angajatorilor potrivit OUG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare, ANAF subliniaza urmatoarele reguli:

Tratament contabil

Conform pct. 392 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, subventiile guvernamentale reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o entitate in schimbul conformarii, in trecut sau in viitor, cu anumite conditii referitoare la activitatea de exploatare a entitatii.

Subventiile guvernamentale sunt uneori denumite in alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocatii, prime sau transferuri.

Potrivit pct. 398 alin. (1) si pct. 395 din aceleasi reglementari, subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.


Subventiile pentru venituri cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.

Conform prevederilor pct. 404 alin. (2) din reglementarile contabile mentionate, restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amanate, daca exista, sau, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.

Subliniem ca recunoasterea din punct de vedere contabil a unor sume cuvenite, pe seama veniturilor din subventii, presupune indeplinirea de catre entitatea beneficiara a unor conditii.

Avand in vedere ca atat OUG nr. 30/2020, cat si Legea nr. 19/2020 prevad indeplinirea anumitor conditii, din punct de vedere contabil, drepturile banesti acordate in temeiul celor doua acte normative mentionate reprezinta pentru angajatori venituri din subventii, care compenseaza cheltuielile cu salariile.
 

Tratament fiscal

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al veniturilor din subventii care compenseaza cheltuielile cu salariile aferente drepturilor banesti acordate potrivit OUG nr. 30/2020 si Legii nr. 19/2020, este aplicabil urmatorul regim fiscal:

- in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, veniturile din subventii acordate in temeiul OUG nr. 30/2020 si al Legii nr. 19/2020 sunt impozabile, iar cheltuielile cu salariile aferente drepturilor banesti acordate in temeiul legal mentionat sunt deductibile;

- in cazul microintreprinderilor, veniturile din subventii nu sunt cuprinse in baza impozabila a impozitului pe venit, potrivit art. 53 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X