email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 55/2020: Modificari privind concediile medicale, pensiile de invaliditate sau de urmas si ajutoarele de deces pe perioada starii de urgenta

OUG nr. 55/2020: Modificari privind concediile medicale, pensiile de invaliditate sau de urmas si ajutoarele de deces pe perioada starii de urgenta
monitorul oficialconcedii medicalepensii

Ordonanta de urgenta nr. 55/2020 privind instituirea unor masuri de protectie sociala in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 339 din 27 aprilie 2020. 
 

OUG nr. 55/2020: textul actului normativ


Art. 1. -

(1) In cazul persoanelor decedate in perioada instituirii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si prelungite prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, ajutorul de deces prevazut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda daca in ultima luna calendaristica, anterioara starii de urgenta, persoana a avut calitatea de asigurat obligatoriu in sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat in respectiva luna.

 

(2) Ajutorul de deces se acorda si in cazul decesului, pe perioada instituirii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si prelungite prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, persoanei aflate in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv pana la 7 ani in cazul copilului cu handicap, acordat in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in conditiile art. VI alin. (4) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2020 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie sociala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau al unui membru de familie al acesteia, asa cum este definit in art. 126 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, daca, anterior intrarii in concediu, persoana in cauza era asigurata obligatoriu si raportul de munca cu entitatea angajatoare a fost suspendat.

(3) In vederea stabilirii pensiilor de urmas si acordarii ajutorului de deces, ca urmare a deceselor inregistrate in perioada starii de urgenta, serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanelor sau ofiterul de stare civila din cadrul serviciilor publice comunitare locale de evidenta a persoanelor sau primariilor unitatilor administrativ-teritoriale unde nu functioneaza astfel de servicii sunt obligate ca, in ziua inregistrarii actului de deces, sa transmita casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul persoanei decedate, extras pentru uz oficial de pe actul de deces prin posta electronica. Aceasta obligatie inceteaza la 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

(4) De prevederile alin. (1) beneficiaza si militarii, politistii si politistii de penitenciare care la data decesului nu mai aveau aceasta calitate, indiferent de vechimea in serviciu realizata in ultima luna calendaristica, anterioara starii de urgenta. Ajutorul de deces se achita de catre fostul angajator, conform art. 83 lit. a) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Art. 2. -(1) Pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si prelungite prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei se suspenda termenele si procedurile pentru revizuirea medicala in cazul persoanelor care beneficiaza de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmas, stabilite in conditiile Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand a fi reluate in termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

(2) Deciziile asupra capacitatii de munca emise de medicul expert al asigurarilor sociale, precum si de comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala ramase definitive si documentele doveditoare ale calitatii de reprezentant legal ori mandatar, al persoanelor pentru care s-au emis deciziile de pensii, a caror valabilitate inceteaza in perioada prevazuta la alin. (1), isi prelungesc valabilitatea pana la expirarea perioadei de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

(3) Plata pensiilor de invaliditate stabilite in baza deciziilor medicale asupra capacitatii de munca prevazute la alin. (2) se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care expira perioada de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, in situatia neprezentarii noului document, prevazut de lege, dupa caz.

(4) Plata pensiei de urmas se efectueaza, fara dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, in situatia copiilor urmasi daca se afla in continuarea studiilor. Dovada continuarii studiilor se prezinta casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale in termen de 30 zile de la data incetarii starii de urgenta.
 

Art. 3. -
Pe perioada starii de urgenta asiguratii care solicita dispozitive medicale in vederea corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice, ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala, si pentru care nu se elibereaza in perioada starii de urgenta o recomandare medicala pot transmite prin posta sau in format electronic caselor teritoriale de pensii recomandarea medicului curant eliberata anterior instituirii starii de urgenta.
 

Art. 4. -

(1) Certificatele de concediu medical eliberate in perioada starii de urgenta aferente cazurilor de accident de munca sau boala profesionala se transmit caselor teritoriale de pensii prin posta sau mijloace electronice de transmitere la distanta de catre beneficiarii de indemnizatii sau de catre persoanele juridice care au calitatea de angajatori.

(2) In vederea recuperarii indemnizatiilor reglementate de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada starii de urgenta se suspenda vizarea certificatelor de concediu medical de catre directiile de sanatate publica pentru cazurile de boli profesionale, de casele teritoriale de pensii pentru cazurile de accident de munca sau de medicii de medicina muncii pentru certificatele de concediu medical pentru trecere temporara in alt loc de munca sau reducerea timpului de munca.

(3) In termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, beneficiarii de indemnizatii sau persoanele juridice care au calitatea de angajatori vor depune la casa teritoriala de pensii din raza administrativ-teritoriala certificatele de concediu medical insotite de documentele justificative, in original, avizate de catre directiile de sanatate publica, casele teritoriale de pensii, respectiv medicii de medicina muncii, dupa caz.
 

Art. 5. -

(1) In perioada starii de urgenta despagubirea in caz de deces reglementata de art. 45 din Legea nr. 346/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda la cererea solicitantului, persoana fizica sau juridica, in baza documentelor transmise casei teritoriale de pensii, prin posta sau mijloace electronice de transmitere la distanta.

(2) Persoana indreptatita transmite casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a persoanei asigurate decedate sau din raza administrativ-teritoriala de care apartine urmatoarele documente:

a) cerere privind acordarea despagubirii in caz de deces;

b) copia actului de identitate al solicitantului;

c) copia documentelor justificative/declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz;
d) copia certificatului medical constatator al decesului in caz de boala profesionala;

e) dovada contului bancar, conform extrasului de cont anexat de solicitant.

(3) Plata despagubirii in caz de deces se face prin mandat postal - la domiciliul solicitantului sau in cont bancar, dupa caz, conform extrasului de cont comunicat de solicitant, in termen de 5 zile de la depunerea documentelor.

(4) Prevederile alin. (1) - (3) isi inceteaza aplicabilitatea la 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.
 

Art. 6. -

(1) Sumele necesare pentru indeplinirea de catre autoritatile administratiei publice locale a obligatiilor prevazute la art. 11 din Ordonanta militara nr. 8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, cu modificarile ulterioare, se asigura din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata alocate pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020, in conformitate cu prevederile art. 30 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Valoarea nominala a alocatiei de hrana si indemnizatiei de cazare suportate din sumele transferate din fondul de rezerva conform alin. (1), precum si modalitatea de decontare a acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Costurile de productie ale firmei. Atentie la amenzi!


Dvs. dati importanta cuvenita calculatiei costurilor de productie?
Pentru ca este decisiva:

  •   pentru pastrarea unei evidente contabile corecte a productiei
  •   pentru rezultate contabile si fiscale conforme legislatie in vigoare
  •   pentru protectie maxima impotriva erorilor in registrele dvs. contabile
  •   pentru evitarea amenzilor FISCULUI
  •   pentru managementul eficient al proceselor din firma!

Comandati acum Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monitorul oficialconcedii medicalepensii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 30 Aprilie 2020


Votati articolul "OUG nr. 55/2020: Modificari privind concediile medicale, pensiile de invaliditate sau de urmas si ajutoarele de deces pe perioada starii de urgenta":
Rating:

Nota: 4.71 din 5 din 7 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 30 Aprilie 2020 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X