email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotararea nr. 458/2020 - Modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind sustinerea IMM-urilor

Hotararea nr. 458/2020 - Modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind sustinerea IMM-urilor
imm investintreprinderi mici si mijlociimonitorul oficial

In Monitorul Oficial nr. 487 din 9 iunie a fost publicata Hotararea nr. 458/2020 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020. 

Iata ce modificari importante au fost aduse Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA. 
 

Hotararea nr. 458/2020: textul actului normativ

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. -

INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 8 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatul (19) se abroga.

2. La articolul 9, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:

"


Art. 9. -
(1) In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) lit. f) si ale art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarul trebuie sa prezinte institutiilor de credit finantatoare garantii colaterale, care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie 100% valoarea finantarii, proportional cu procentul de garantare. In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea si de alte garantii colaterale.

(2) In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru, se instituie ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la institutia de credit finantatoare, proportional cu procentul de garantare. In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, din motive rezonabile si necesare, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea de garantii colaterale, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare."

3. La articolul 12 alineatul (3), litera e) va avea urmatorul cuprins:

"
e) certificatul de atestare fiscala si acordul beneficiarului de finantare de consultare a bazei de date a MFP, prevazut in anexa nr. 2;"

4. La articolul 12 alineatul (4), litera e) va avea urmatorul cuprins:

"
e) rezultatul consultarii bazei de date a MFP de catre finantator. In cazul in care valabilitatea documentului transmis de finantator a expirat pana la data aprobarii garantiei, FNGCIMM realizeaza consultarea bazei de date a MFP utilizand documentul transmis de finantator conform prevederilor alin. (3) lit. e) teza finala. In situatia in care solicitantul inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, acesta se obliga sa le achite din creditul/linia de credit pentru finantarea capitalului de lucru acordata in cadrul programului."

5. La articolul 16 alineatul (7), litera b) va avea urmatorul cuprins:

"
b) diminuarea valorii garantiei, ca urmare a neutilizarii integrale a finantarii aprobate, dupa expirarea perioadei de realizare a investitiei in cazul creditelor de investitii, inclusiv in cazul rambursarilor partiale anticipate in interiorul perioadei de valabilitate a garantiei. In cazul finantarilor a caror rambursare se face in baza unui grafic nu este necesara notificarea FNGCIMM."

6. La articolul 16, alineatul (8) va avea urmatorul cuprins:

"
(8) FNGCIMM confirma notificarea in termen de 15 zile de la data primirii. In toate cazurile, notificarea se transmite FNGCIMM de catre institutia de credit dupa aprobarea modificarii conditiilor initiale prevazute in contractul de garantare de catre structurile sale competente si inainte de implementarea acestei hotarari, cu respectarea conditiilor programului."

7. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:

Art. 17. -
(1) In aplicarea prevederilor art. 8 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, prin contractul de garantare se acorda reprezentantilor legali ai institutiei de credit un mandat special, in vederea efectuarii formalitatilor de inscriere, modificare a inscrierii, reinnoire si radiere atat a garantiilor colaterale, cat si a ipotecilor imobiliare si/sau mobiliare, prevazute la art. 1 alin. (17) si (18), constituite de beneficiari si/sau de terti garanti, dupa caz, in favoarea institutiei de credit si statului roman, in cartea funciara/Registrul National de Publicitate Mobiliara, respectiv in registrele de evidenta si publicitate asimilate, dupa caz.

(2) Se acorda FNGCIMM un mandat special, in vederea emiterii acordului privind modificarea/radierea din cartea funciara/Registrul National de Publicitate Mobiliara a ipotecilor legale imobiliare si/sau mobiliare prevazute la art. 8 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 1 alin. (17) si (18). Mandatul special se acorda prin contractul de garantare pentru ipotecile individualizate conform prevederilor art. 19 alin. (2). "

8. La articolul 19, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

"
(2) Ipotecile legale prevazute la art. 8 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se individualizeaza in contractul de garantare."

9. La articolul 23, alineatele (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:

"
(2) FNGCIMM aproba cererea de plata a garantiei, in conditiile transmiterii tuturor documentelor prevazute la art. 22, a asumarii de catre institutia de credit a verificarii indeplinirii la data acordarii finantarii a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si a respectarii de catre institutia de credit a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5).

(4) FNGCIMM respinge cererea de plata a garantiei, in conditiile transmiterii incomplete a documentelor care insotesc cererea de plata prevazute la art. 22 si/sau neasumarii de catre institutia de credit a verificarii indeplinirii la data acordarii finantarii a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si/sau nerespectarii de catre institutia de credit a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5). "
 

Art. II. -

Dispozitiile prezentelor norme metodologice se aplica si solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA aflate in curs de solutionare.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm investintreprinderi mici si mijlociimonitorul oficial


Data aparitiei: 10 Iunie 2020

Votati articolul "Hotararea nr. 458/2020 - Modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind sustinerea IMM-urilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X