Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Stiri Contabilul.ro | Stiri

OFICIAL Raportarile contabile la 30 iunie 2020 vor avea un nou termen de depunere in acest an

Data actualizarii: 30 Iulie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OFICIAL Raportarile contabile la 30 iunie 2020 vor avea un nou termen de depunere in acest an
raportari contabilecifra de afaceriexercitiu financiar

Raportarile contabile la 30 iunie 2020 vor putea fi transmise unitatilor teritoriale ale MFP in acest an pana la 30 septembrie 2020, potrivit OMFP nr. 2206/2020. 

OMFP nr. 2206/2020 pentru aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 675 din 30 iunie 2020. 

Este important de precizat ca, potrivit unei initiative legislative inregistrate recent la Senat, bilantul semestrial ar putea deveni o obligatie contabila in minus pentru operatorii economici care nu depasesc 220.000 lei. Insa aceasta masura nu se va putea aplica pana cand nu va fi publicata in Monitorul Oficial.

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor  economici prevazut la art. 1 se aplica entitatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, persoanelor carora le sunt incidente  Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

De asemenea, prevederile ordinului se vor aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.



Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2020, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de  verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Raportarile contabile la 30 iunie 2020 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2020. Nedepunerea raportarilor contabile la aceasta data in conditiile prevazute de ordin se sactioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2020 se completeaza in lei. 

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2020, cele care in tot semestrul I al anului 2020 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2020, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportarile contabile la 30 iunie 2020. 

 

Alte aspecte reglementate prin  noul ordin:

a) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014

Proiectul de ordin aduce unele clarificari in ceea ce priveste amortizarea imobilizarilor, dupa cum urmeaza:

- entitatile care decid ca in cazul imobilizarilor corporale sa treaca de la metoda reevaluarii la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectata cu ajustarile impuse de modificarea respectivei politici contabile;

- amortizarea imobilizarilor nu este nici intrerupta, nici diminuata pe perioada neutilizarii acestora.
 

b) referitor la Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016

In vederea indeplinirii cerintelor referitoare la prezentarea de informatii, cuprinse in IFRS-uri, se propune introducerea in Planul de conturi cuprins in Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara a unor conturi distincte care sa evidentieze diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, in acceptiunea interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”, precum si diferentele rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”. Mai multe detalii despre noile conturi contabile. >>

Pentru diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, mentionate mai sus, se propune raportarea distincta a acestei informatii in cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor”, astfel incat indicatorul respectiv sa fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislatiei fiscale.
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X