email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari in Planul de conturi. Finantele au introdus noi conturi contabile

Modificari in Planul de conturi. Finantele au introdus noi conturi contabile
planul de conturiconturi contabilecontracte de leasingraportari contabile

Planul de conturi a fost modificat, potrivit prevederilor cuprinse in OMFP nr. 2206/2020 pentru aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 675 din 30 iunie 2020. 

In OMFP nr. 2206/2020 este prevazuta introducerea in Planul de conturi cuprins in reglementarile contabile a unor conturi distincte care sa evidentieze diferentele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, in acceptiunea interpretarii IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”, precum si diferentele rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”.

De asemenea, mai este prevazuta raportarea distincta in cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor” a informatiei corespunzatoare cheltuielii cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, astfel incat indicatorul respectiv sa fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, stabilit potrivit legislatiei fiscale.

Cu siguranta stiti cat de importanta este respectarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara, atat pentru a cunoaste cu exactitate pozitia financiara si performanta entitatii comerciale pe care o reprezentati, cat si pentru a putea emite rapoarte corecte pentru actionari, angajati sau creditori. De aceea, este nevoie de o lucrare completa si complexa, care sa va ofere raspunsuri corecte si perfect legale in legatura cu orice dilema despre IFRS: Ghid pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS.



Extras din ordinul Finantelor:

Art. 9. – Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.020 si 1.020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. In Planul de conturi cuprins la punctul 196 se introduc conturile 4413  „Diferente de impozit determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale” (A/P), 6565 „Pierderi din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare”, 693 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale” si 7565 „Castiguri din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare”.

2. In Planul de conturi cuprins la punctul 196, la conturile 4411 „Impozitul pe profit curent” si 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit curent” se introduce o nota de subsol, cu urmatorul cuprins:

„In acest cont se inregistreaza impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislatiei fiscale in vigoare.”

3. La Functiunea conturilor cuprinsa la punctul 197 se adauga functiunea urmatoarelor conturi:

Contul 4413
Cu ajutorul contului 4413 „Diferente de impozit determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale” se tine evidenta sumelor aditionale de impozit pe profit, rezultate din aplicarea prevederilor IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”.
 

Contul 6565
Cu ajutorul contului 6565 „Pierderi din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare” se tine evidenta cheltuielilor rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”.
 

Contul 693

Cu ajutorul contului 693 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale” se tine evidenta sumelor aditionale de impozit pe profit, rezultate din aplicarea prevederilor IFRIC 23 „Incertitudine legata de tratamentele fiscale”.

Contul 7565
Cu ajutorul contului 7565 „Castiguri din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare” se tine evidenta castigurilor rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”.

Consulta in Ghidul pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS si explicatiile despre functiunea conturilor nou introduse, esentiale pentru a lucra corect.
 

Alta prevedere importanta a OMFP nr. 2206/2020 este prelungirea termenului pentru raportarile contabile la 30 iunie 2020. Acestea vor putea fi transmise in acest an unitatilor teritoriale ale MFP pana la 30 septembrie 2020.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
planul de conturiconturi contabilecontracte de leasingraportari contabile


Data aparitiei: 20 Iulie 2020
Ultima actualizare: 24 August 2020

Votati articolul "Modificari in Planul de conturi. Finantele au introdus noi conturi contabile":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X