Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Impozitarea veniturilor din chirii 2021. ANAF raspunde cum se completeaza Declaratia unica

Data aparitiei: 22 Aprilie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitarea veniturilor din chirii 2021. ANAF raspunde cum se completeaza Declaratia unica
impozitarea chiriilordeclaratia unicacass

Ai nelamuriri despre cum se face impozitarea veniturilor din chirii in 2021 si completarea Declaratiei unice? ANAF a oferit clarificari punctuale pentru diferite situatii ale contribuabililor. 


Agentia Nationala de Administrare Fiscala a sustinut, in 21 aprilie, o sesiune de asistenta online cu tema "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor". 
Prezentam in continuare cateva dintre intrebarile adresate de catre contribuabili pe Facebook si raspunsul venit din partea reprezentantilor Fiscului pe tema impozitarii veniturilor din chirii si completarea Declaratiei unice. 

25 mai este termenul final de depunere a Declaratiei Unice (formular 212). ANAF a facut mai multe precizari importante AICI. >>

Impozitarea veniturilor din chirii 2021 - Declaratia unica: ANAF raspunde


1. Intrebare: Daca in contractul de inchiriere sunt prevazute sume distincte pentru chirie si pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitatile, respectiv 1000 chirie+500 lei, ce suma se trece la Venit brut din chirii? 12000 lei sau 18000 lei?

Raspuns ANAF

Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Afla mai multe informatii despre ghidul practic care raspunde la absolut orice intrebare ai despre completarea Declaratiei unice.

2. Intrebare: In 2020 s-a depus DU pentru venituri din chirii ( estimat), exprimate in lei, in 2021 au fost platite aceste impozite, pe baza acelei declaratii. In decursul anului 2020, post depunere declaratie, nu a mai intervenit nicio modificare. In formularul PDF din acest an (ce trebuie depus pana in 25.05) mai trebuie completat ceva pentru anul 2020, respectiv rectificativa/venit realizat (daca chiria este exprimata in lei) sau se completeaza doar estimat 2021? 

Raspuns ANAF

 In cazul dvs trebuie sa completati corespunzator doar datele din cap II al Declaratiei unice (212).
 

3. Intrebare: Contract in euro, plata se face in echivalent lei. Anul trecut, pentru 2019, am adunat sumele in lei si le-am declarat ca efectiv realizat, cu plus sau minus fata de estimat. Este gresit? Sau am lucrat corect si de anul acesta se modifica ceva la DU? Si daca da, ce anume? Am inteles ca la chiriile in lei, nu se mai declara realizatul in anul urmator, ci lucram doar cu estimatul pe care il rectificam in functie de situatie (majorare chirie, incetare contract etc).

Raspuns ANAF

In cazul prezentat de dvs, trebuie sa aveti in vedere ca in situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere. Dvs trebuie sa rectificati datele inscrise in Declaratia unica pe 2019/2020.
 

4. Intrebare: Un spatiu aflat in proprietatea a 2 persoane fizice, sot-sotie, este dat in chirie catre mai multe PFA-uri (activitati de cosmetica-manichiura). Ambii soti trebuie sa depuna Declaratie unica fiecare sau, pe baza unei declaratii notariale, un sot cedeaza celuilalt veniturile si, astfel, poate doar unul de ei sa depuna DU?
 

Raspuns ANAF
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun in devalmasie se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari. In conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.
 

5. Intrebare: Daca declaratia unica completata pentru anii precedenti, ex .an 2019, pentru venituri din inchiriere, nu prevedea obligatia completarii nr si datei contractului de inchiriere, nefiind marcat cu rosu campul corespunzator, trebuie depusa declaratie rectificativa pentru a efectua aceasta completare sau daca validarea s-a facut fara erori, se considera corect completata?

Raspuns ANAF
In ceea ce priveste "Contractul de inchiriere" - se inscriu, numai daca este cazul, numarul cu care a fost inregistrat la organul fiscal contractul incheiat intre parti si data inregistrarii acestuia.

6. Intrebare: Persoana fizica are in derulare la 31 decembrie 2020 peste 5 contracte din cedarea folosintei bunurilor. In 2021 persoana trebuie sa plateasca si CAS ( veniturile sunt peste plafon) pe langa impozit si CASS?

Raspuns ANAF
 In cazul expus dvs datorati impozit pe venit si CASS.
 

7. Intrebare: in versiunea din 17.03.2020 212 , apare Sectiunea I.9 Bonificatie pentru plata imp. , contributii, bifam! Dar nu calculeaza automat. Se va modifica 212 pana la termen de depunere 25.05.2021 cu Ordin ANAF? 

Raspuns ANAF
Probabil va referiti la versiunea din 17.03.2021. Potrivit art. 121, alin. (1) din Codul fiscal, incepand cu anul 2021, se poate acorda bonificatie de pana la 10% din impozitul pe venitul anual. Nivelul bonificatiei, termenele de plata si conditiile de acordare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat. Pana in prezent, Legea bugetului de stat pe anul 2021 nu contine dispozitii privind acordarea de bonificatii.
 

8. Intrebare: Persoana fizica cu contract de inchiriere in valuta valabil din 2019 , scade chiria in cursul anului 2020 fata de februarie 2020 cu mai mult de 30%. In declaratia finala, cum declarara acele luni in care a scazut impozitul? Pur si simplu nu le ia in calcul la venitul realizat?

Raspuns ANAF
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor neimpozabile in conditiile Legii 62/2020 nu se declara in formularul 212 - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. In ceea ce priveste completarea formularului in cazul contribuabililor care, in anul 2020, au realizat atat venituri impozabile, cat si venituri neimpozabile, precizam ca, in venitul brut din cedarea folosintei bunurilor se cuprind numai veniturile impozabile.

Nota autorului: Prin Legea 62/2020, locatarii au putut amana la cerere, fara plata de dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinte. Locatarii: operatori economici, practicanti ai profesiilor liberale, entitatile juridice de drept privat, a caror activitate a fost intrerupta sau a caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic in perioada de aplicare a starii de urgenta, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada de aplicare a starii de urgenta, pot amana la cerere, fara plata de dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinte.
 

Citeste si: Model de completare a Declaratiei unice pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere in lei si valuta)






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X