Recent a fost lansat ghidul Horeca prin care toate intreprinderile din zona Horeca vor primi 20% din scaderea cifrei de afaceri intre 2019 - 2020.
Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021, plata sumelor corespunzatoare urmand a fi realizata pana cel tarziu la data de 30 iunie 2022, in limita creditelor bugetare.
Prin implementarea masurii se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar maxim de 74.000 de beneficiari.
Referitor la stadiul in care se afla schema de ajutor Horeca, Claudiu Nasui, ministrul Economei, a declarat, in cadrul unui briefing de presa de la finalul sedintei de Guvern din 27 mai, ca, momentan, nu este nimic concret, insa spera ca legea sa fie promulgata in curand. Acesta a mai adaugat ca tot procesul va fi unul digital.
"In secunda aceasta nu avem (ceva concret). Deci inclusiv modificarile si repararea cadrului legislativ pentru HoReCa a fost facut cu organizatiile din HoReCa reprezentative de fata si la sugestia lor foarte mult, ne-am implicat foarte mult si am aplicat sugestiile lor. In secunda aceasta, masurile, normele de aplicare sunt pe site, legea a fost amendata, OUG-ul a fost amendat in Parlament si legea asteapta sa fie promulgata. Speram sa fie promulgata cat de curand. De indata ce e promulgata legea, putem sa dam normele de aplicare si ca pasi tehnici, asteptam si STS-ul sa termine faza de testare in care este cu aplicatia, tocmai ca totul va fi online. Totul va fi digital sa nu existe nici alte costuri si sa fie totul foarte simplu pentru cei care vor sa aplice.", a precizat ministrul.
Am extras din documentul care prezinta procedura Horeca informatiile despre baza de calcul al ajutorului.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Baza de calcul a ajutorului reprezinta:
a) pentru beneficiarii care raporteaza cifra de afaceri, diferenta dintre cifra de afaceri obtinuta din activitatea eligibila aferenta anului 2019 si cifra de afaceri obtinuta din activitatea eligibila aferenta anului 2020;
b) pentru beneficiarii care aplica regimul special pentru agentiile de turism in conformitate cu dispozitiile art. 311 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, diferenta dintre volumul facturilor emise in anul 2019 pentru serviciile de calatorie, inclusiv marja, si volumul facturilor emise in anul 2020 pentru serviciile de calatorie, inclusiv marja;
c) pentru beneficiarii care tin evidenta in partida simpla, in conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (5) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, diferenta dintre incasarile obtinute din activitatea eligibila aferenta anului 2019 si incasarile obtinute din activitatea eligibila aferenta anului 2020.