Materialul de astazi are ca tema principala modul de determinare a cifrei de afaceri in cazul agentiilor turism. Drept exemplu vom lua o agentie de turism cod CAEN 7912 care doreste sa intocmeasca raportul de experiza contabila conform OG 224/2020, avand ca obiectiv determinarea bazei de calcul al ajutorului asupra careia se aplica coeficientul de 20%.
Expertul nostru explica in continuare cum se determina cifra de afaceri in cazul agentiilor de turism.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cum se determina cifra de afaceri in cazul agentiilor de turism: raspunsul specialistului
Conform Ordinului 1179/10 octombrie 2018, cele 2 categorii de agentii de turism sunt definite dupa cum urmeaza:
- agentie de turism organizatoare agentia de turism care desfasoara activitatea de organizare; prin activitate de organizare, in sensul prevederilor prezentelor norme metodologice, se intelege activitatea prin care agentia combina si vinde sau ofera spre vanzare pachete fie direct, fie prin intermediul unui alt comerciant sau impreuna cu un alt comerciant, sau activitatea comerciantului care transmite datele calatorului unui alt comerciant in conformitate cu art. 3 pct. 12 lit. b) pct. (v) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, precum si pentru modificarea unor acte normative; agentia de turism organizatoare poate desfasura si activitate de intermediere si poate comercializa, in scop turistic, si componente ale pachetelor de calatorie, in conditii de calitate si siguranta pentru calatori/consumatori finali;
- agentie de turism intermediara agentia de turism care desfasoara activitatea de intermediere; prin activitate de intermediere, in sensul prevederilor prezentelor norme metodologice, se intelege activitatea prin care agentia, alta decat agentia organizatoare, vinde sau ofera spre vanzare, in calitate de intermediar, pachete combinate de catre o agentie de turism organizatoare; agentia de turism intermediara poate comercializa, in scop turistic, si componente ale pachetelor de calatorie, in conditii de calitate si siguranta pentru calatori/consumatori finali;
Cifra de afaceri in cazul agentiilor de turism trebuie determinata asadar in functie de tipul agentiei. Astfel:
Daca in cauza este o agentie de turism detailista (care vinde pachete turistice standard pregatite de alte agentii, la preturi fixe stabilite de acestea si pentru care primesc comision), atunci se poate considera cifra de afaceri ca fiind formata doar din comision.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Daca este vorba despre o agentie tour-operatoare (care creeaza pachete turistice proprii formate din cazare, transport, diferite activitati etc.) si care isi asuma practic riscurile aferente acestor pachete, atunci cifra de afaceri este formata din valoarea totala a vanzarilor /incasarilor.
In concluzie, cifra de afaceri este formata fie din adaosul comercial, fie din valoarea totala a vanzarilor.
Art.2 din OG 224/2020:
(1) Ajutorul se acorda beneficiarilor sub forma unor granturi in cuantum de 20% din baza de calcul, rezultata din desfasurarea activitatilor aferente codurilor CAEN prevazute la art. 3 alin (2), in anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul in lei al sumei de 800.000 euro la nivel de intreprindere. Cifrele utilizate trebuie sa fie brute, inainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
(2) Baza de calcul al ajutorului reprezinta:
a) pentru beneficiarii care raporteaza cifra de afaceri, diferenta dintre cifra de afaceri obtinuta din activitatea eligibila aferenta anului 2019 si cifra de afaceri obtinuta din activitatea eligibila aferenta anului 2020;
b) pentru beneficiarii care aplica regimul special pentru agentiile de turism in conformitate cu dispozitiile art. 311 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, diferenta dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 si volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2020;
c) pentru beneficiarii care tin evidenta in partida simpla, in conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (5) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, diferenta dintre incasarile obtinute din activitatea eligibila aferenta anului 2019 si incasarile obtinute din activitatea eligibila aferenta anului 2020.
(3) Baza de calcul al ajutorului, calculata conform prevederilor alin. (2), este certificata si asumata fie de catre un expert contabil sau o societate de expertiza contabila membru/membra al/a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, selectat/selectata si remunerat/remunerata de catre aplicant, fie de catre un auditor financiar sau o firma de audit autorizat/autorizata in Romania, care sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, selectat/selectata si remunerat/remunerata de catre aplicant.
Deoarece ati mentionat CAEN 7912 cifra de afaceri este data de valoarea totala a vanzarilor (clasa 7 din balanta , respectiv cont 704 venituri din servicii prestate).
Raportarea la rulajul contului 411 in anul de referinta , din care ati scazut tva si luand in calcul rulaj cont doar pe segmentul principal de activitate, ar trebui sa dea acelasi rezultat ca raportarea la total sume evidentiate in cont 704.
In cazul agentiilor de turism ce aplica regimul marjei, comisionul este evidentiat in contul 708.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.