Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Neinregistrare in scopuri de TVA la depasirea plafonului. Care sunt consecintele

Data actualizarii: 25 Noiembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Neinregistrare in scopuri de TVA la depasirea plafonului. Care sunt consecintele
tvacod fiscalplafon

Neinregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului este una dintre dilemele cu care se confrunta multi contribuabili fiindca apar multe neclaritati legate de pasii ulteriori.
 

Dezbatem cazul unei firme pe care contribuabilul a preluat-o in iunie 2021 si a constat ca in luna noiembrie cu vanzarile de 350.000 lei s-a depasit plafonul si ar fi trebuit depus D010 pentru trecere la platitor de tva.

Cum se procedeaza in aceasta situatie si care sunt consecintele, ne explica consultatul nostru fiscal in randurile urmatoare.
 

Neinregistrare in scopuri de TVA la depasirea plafonului: raspunsul specialistului

Societatea va solicita inregistrarea cu intarziere in scopuri de TVA iar eventuala taxa pe valoare adaugata datorata va fi stabilita de organele fiscale conform pct. 84 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 310 din Codul fiscal. Potrivit acestuia:

(2) In cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA conform legii, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:

a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;

b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata;

c) In cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, organul fiscal competent inregistreaza din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa, inregistrarea fiind considerata valabila incepand cu data comunicarii de catre organul fiscal competent a deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X