Ministerul Finantelor au in plan modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in contextul contextul noilor reguli de TVA pentru vanzarile la distanta, conform unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul institutiei.
Iata ce schimbari sunt preconizate in document:
Principalele modificari si completari ale Titlului VII “Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, care se impun ca urmare a necesitatii corelarii acestuia cu prevederile Codului fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin O.U.G. nr. 59/2021, vizeaza in principal urmatoarele aspecte:
- In vederea clarificarii sintagmelor „vanzari intracomunitare de bunuri la distanta” in sensul art. 266 alin. (1) pct. 35 din Codul fiscal si respectiv „vanzari la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte” in sensul art. 266 alin. (1) pct. 36 din Codul fiscal, se propune exemplificarea situatiilor in care se considera ca bunurile au fost expediate sau transportate de catre furnizor sau in contul acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in expedierea sau transportul bunurilor, cu trimitere la situatii precum cele prevazute la art. 5a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Pentru corelarea cu noua terminologie introdusa prin O.U.G. nr. 59/2021, se propune inlocuirea sintagmei „vanzari la distanta” cu sintagma „vanzari intracomunitare de bunuri la distanta” din cuprinsul pct. 3 alin. (7) lit. d), pct. 7 alin. (14) si pct. 10 alin. (6) din Normele metodologice.
- In vederea clarificarii termenului „faciliteaza” in sensul art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, se propune trimiterea la intelesul acestuia prevazut la art. 5b din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Se propune clarificarea termenului „loturi”, reprezentand bunuri ambalate impreuna si expediate simultan de acelasi furnizor, catre acelasi destinatar si acoperite de acelasi contract de transport.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea Verde a Contabilitatii
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
- In vederea corelarii cu modificarile aduse art. 275 din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului impozitarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta, se propune abrogarea pct. 12 din Normele metodologice.
- Pentru corelarea cu prevederile art. 315 alin. (14) si art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal, prin care s-a realizat transpunerea prevederilor art. 368 si art. 369w din Directiva 2006/112/CE, in vigoare de la 1 iulie 2021, se propune modificarea si completarea pct. 72 alin. (1) lit. c) si pct. 72 alin. (7) lit. e) din Normele metodologice, prin introducerea unor exceptii de la procedura de rambursarea a TVA catre persoanele impozabile stabilite in alt stat membru. Astfel, in situatia in care Romania este stat membru de consum pentru operatiuni ce fac obiectul regimurilor speciale prevazute la art. 315 si 3152 din Codul fiscal, persoanele impozabile stabilite in alt stat membru si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania vor putea solicita rambursarea TVA aferente achizitiilor efectuate in Romania, chiar daca au efectuat operatiuni cu drept de deducere in Romania.
- In vederea corelarii cu prevederile art. 314 alin. (12) si art. 3152 alin. (24) din Codul fiscal, prin care s-a realizat transpunerea prevederilor art. 369j si art. 369w din Directiva 2006/112/CE, in vigoare de la 1 iulie 2021, se propune modificarea si completarea pct. 74 alin. (1) lit. b) si pct. 74 alin. (5) din Normele metodologice, prin introducerea unor exceptii de la procedura de rambursarea a TVA catre persoanele impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, persoanele impozabile nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, care aplica regimurile speciale prevazute la art. 314 si 3152 din Codul fiscal, vor putea solicita rambursarea TVA aferente achizitiilor efectuate in Romania, chiar daca au efectuat operatiuni cu drept de deducere in Romania. De asemenea, respectivele persoane vor fi exceptate de la obligatia de a desemna un reprezentant fiscal in scopul rambursarii taxei.
- Pentru corelarea cu modificarile aduse art. 275 si art. 307 alin. (6) din Codul fiscal, se propune abrogarea pct. 81 alin. (3) din Normele metodologice.
- In vederea clarificarii art. 321^1 din Codul fiscal referitor la obligatia persoanelor impozabile care, prin utilizarea unei interfete electronice, faciliteaza livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre o persoana neimpozabila din Uniunea Europeana, de a tine registre cu informatii referitoare la operatiunile facilitate, se propun urmatoarele:
- persoanele impozabile care se considera ca au primit si au livrat bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, sau au participat la o prestare de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune sau prestate pe cale electronica pentru care se prezuma ca au actionat in nume propriu, in conformitate cu art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv cu art. 9a din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au optat pentru aplicarea unuia dintre regimurile speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152 din Codul fiscal, vor pastra registrele prevazute la art. 63c din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
- persoanele impozabile care se considera ca au primit si au livrat bunuri in conformitate cu art. 270 alin. (15) si (16) din Codul fiscal, sau au participat la o prestare de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si de televiziune sau prestate pe cale electronica pentru care se prezuma ca au actionat in nume propriu, in conformitate cu art. 271 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv art. 9a din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au optat pentru aplicarea regimurilor speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152 din Codul fiscal, vor pastra documentele prevazute la pct. 101 din Normele metodologice, dupa caz.
- persoanele impozabile care, prin utilizarea unei interfete electronice, faciliteaza alte livrari de bunuri sau prestari de servicii catre o persoana neimpozabila din Uniunea Europeana, decat cele mentionate mai sus, vor pastra informatiile prevazute la art. 54c alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 282/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Finantele considera ca "masurile cuprinse in actul normativ vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, intrucat acesta vizeaza clarificarea a numeroase aspecte privind aplicarea in practica a noilor prevederilor referitoare la TVA in comertul electronic, in vigoare de la 1 iulie 2021, creandu-se premisele pentru dezvoltarea schimburilor comerciale si reducerii costurilor de conformare pentru mediul de afaceri."