email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea reglementarilor contabile, in vizor: beneficii pentru angajati, situatii financiare si declaratie nefinanciara

Modificarea reglementarilor contabile, in vizor: beneficii pentru angajati, situatii financiare si declaratie nefinanciara
reglementari contabiledeclaratie nefinanciarasituatii financiare
Toamna se numara proiectele de modificari pe biroul Ministerului de Finante. A doua zi a lunii a fost publicat un proiect de ordin pentru modificarea si completarea reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici.
 
Citeste in continuare care este situatia actuala privind unele reglementari contabile si care sunt schimbarile care se vor aduce dupa publicarea in Monitorul Oficial.
 
I. Situatia actuala
 
● referitor la beneficiile acordate angajatilor:
 
In Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cuprinse prevederi cu privire la tratamentul contabil aplicabil beneficiilor acordate angajatilor atat direct de catre entitatea raportoare, cat si de catre societatea-mama a entitatii raportoare sau de o alta societate din grup.
 
In actualele reglementari nu este mentionat expres cazul in care tranzactia din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plateste pentru instrumentele de capitaluri proprii pe care angajatii le primesc direct de la societatea-mama a entitatii raportoare sau de la o alta societate din grup.
 
 
● referitor la primele situatii financiare anuale intocmite de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania si al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic:
 
Reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici cuprind prevederi referitoare la contabilitatea operatiunilor derulate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Acestea au fost introduse prin Ordinul ministrului finantelor nr. 762/5 iulie 2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile.
 
Sub aspectul primelor situatii financiare anuale intocmite de aceste entitati, actualele reglementari cuprind mentiuni exprese doar in ceea ce priveste entitatile care au ales, potrivit legii, un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu si in ceea ce priveste entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic.
 
 
● referitor la declaratia nefinanciara intocmita de entitati potrivit cerintelor cuprinse in reglementarile contabile aplicabile:
 
Conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,  societatile-mama, definite astfel in reglementarile contabile aplicabile grupurilor de societati, intocmesc si prezinta si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de reglementarile contabile aplicabile.
 
Prin reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici, si anume Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost transpuse prevederile Directivei 2014/95/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste prezentarea de informatii nefinanciare si de informatii privind diversitatea de catre anumite intreprinderi si grupuri mari.
 
O entitate este scutita de la obligatia de a prezenta asemenea informatii, in conditiile prevazute de reglementarile contabile.
Astfel, potrivit acestora, o entitate care este filiala este scutita de obligatia mentionata daca entitatea respectiva si filialele sale sunt incluse in raportul consolidat al administratorilor sau in raportul separat al unei alte entitati, intocmit in conformitate cu prevederile cuprinse in reglementarile contabile.
 
In ceea ce priveste entitatile obligate sa prezinte informatii nefinanciare, prin Regulamentul  (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care sa faciliteze investitiile durabile si de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 au fost introduse inclusiv prevederi referitoare la anumite categorii de informatii pe care trebuie sa le prezinte entitatile respective.
 
 
II. Aspecte propuse a se reglementa
 
● referitor la beneficiile acordate angajatilor:
 
Prin proiectul de ordin se mentioneaza expres faptul ca daca tranzactia din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plateste pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate angajatilor, aceasta contabilizeaza acordarea instrumentelor de capitaluri proprii, in mod distinct de angajamentul de rambursare din cadrul grupului.
 
 
● referitor la primele situatii financiare anuale intocmite de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania si al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic:
 
Prezentul proiect precizeaza data la care se refera primele situatii financiare anuale intocmite de entitatile mentionate mai sus, respectiv 31 decembrie 2021.
 
 
● referitor la declaratia nefinanciara intocmita de entitati potrivit cerintelor cuprinse in reglementarile contabile aplicabile:
 
Prin proiectul de ordin se mentioneaza expres ca scutirea unei filiale de la obligatia de a prezenta informatii nefinanciare se aplica atunci cand filiala respectiva este inclusa in situatiile financiare anuale consolidate intocmite de o societate-mama potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
 
Introducerea unei prevederi explicite in acest sens se regaseste ca recomandare formulata in cadrul Raportului Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala pentru sprijinirea finantarii verzi.
 
Conform acestei recomandari, se considera necesara „comunicarea explicita catre piata a faptului ca entitatile inregistrate in Romania a caror societate-mama intocmeste declaratia nefinanciara, dar care nu raporteaza dupa reglementarile contabile din Romania, nu sunt scutite de la intocmirea declaratiei nefinanciare in Romania”.
 
Se mai propune, de asemenea, completarea informatiilor care trebuie raportate de entitati prin intermediul declaratiei nefinanciare, cu cele prevazute la art. 8 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care sa faciliteze investitiile durabile si de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.
In functie de natura informatiilor prezentate, acestea se vor raporta potrivit cerintelor art. 27 ale aceluiasi Regulament.

de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reglementari contabiledeclaratie nefinanciarasituatii financiare


Data aparitiei: 03 Septembrie 2021

Votati articolul "Modificarea reglementarilor contabile, in vizor: beneficii pentru angajati, situatii financiare si declaratie nefinanciara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X