email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea reglementarilor contabile, in vizor: beneficii pentru angajati, situatii financiare si declaratie nefinanciara

Modificarea reglementarilor contabile, in vizor: beneficii pentru angajati, situatii financiare si declaratie nefinanciara
reglementari contabiledeclaratie nefinanciarasituatii financiare
Toamna se numara proiectele de modificari pe biroul Ministerului de Finante. A doua zi a lunii a fost publicat un proiect de ordin pentru modificarea si completarea reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici.
 
Citeste in continuare care este situatia actuala privind unele reglementari contabile si care sunt schimbarile care se vor aduce dupa publicarea in Monitorul Oficial.
 
I. Situatia actuala
 
● referitor la beneficiile acordate angajatilor:
 
In Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cuprinse prevederi cu privire la tratamentul contabil aplicabil beneficiilor acordate angajatilor atat direct de catre entitatea raportoare, cat si de catre societatea-mama a entitatii raportoare sau de o alta societate din grup.
 
In actualele reglementari nu este mentionat expres cazul in care tranzactia din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plateste pentru instrumentele de capitaluri proprii pe care angajatii le primesc direct de la societatea-mama a entitatii raportoare sau de la o alta societate din grup.
 
 
● referitor la primele situatii financiare anuale intocmite de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania si al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic:
 
Reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici cuprind prevederi referitoare la contabilitatea operatiunilor derulate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Acestea au fost introduse prin Ordinul ministrului finantelor nr. 762/5 iulie 2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile.
 
Sub aspectul primelor situatii financiare anuale intocmite de aceste entitati, actualele reglementari cuprind mentiuni exprese doar in ceea ce priveste entitatile care au ales, potrivit legii, un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu si in ceea ce priveste entitatile al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic.
 
 
● referitor la declaratia nefinanciara intocmita de entitati potrivit cerintelor cuprinse in reglementarile contabile aplicabile:
 
Conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,  societatile-mama, definite astfel in reglementarile contabile aplicabile grupurilor de societati, intocmesc si prezinta si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de reglementarile contabile aplicabile.
 
Prin reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici, si anume Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost transpuse prevederile Directivei 2014/95/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste prezentarea de informatii nefinanciare si de informatii privind diversitatea de catre anumite intreprinderi si grupuri mari.
 
O entitate este scutita de la obligatia de a prezenta asemenea informatii, in conditiile prevazute de reglementarile contabile.
Astfel, potrivit acestora, o entitate care este filiala este scutita de obligatia mentionata daca entitatea respectiva si filialele sale sunt incluse in raportul consolidat al administratorilor sau in raportul separat al unei alte entitati, intocmit in conformitate cu prevederile cuprinse in reglementarile contabile.
 
In ceea ce priveste entitatile obligate sa prezinte informatii nefinanciare, prin Regulamentul  (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care sa faciliteze investitiile durabile si de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 au fost introduse inclusiv prevederi referitoare la anumite categorii de informatii pe care trebuie sa le prezinte entitatile respective.
 
 
II. Aspecte propuse a se reglementa
 
● referitor la beneficiile acordate angajatilor:
 
Prin proiectul de ordin se mentioneaza expres faptul ca daca tranzactia din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plateste pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate angajatilor, aceasta contabilizeaza acordarea instrumentelor de capitaluri proprii, in mod distinct de angajamentul de rambursare din cadrul grupului.
 
 
● referitor la primele situatii financiare anuale intocmite de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania si al caror exercitiu financiar coincide cu anul calendaristic:
 
Prezentul proiect precizeaza data la care se refera primele situatii financiare anuale intocmite de entitatile mentionate mai sus, respectiv 31 decembrie 2021.
 
 
● referitor la declaratia nefinanciara intocmita de entitati potrivit cerintelor cuprinse in reglementarile contabile aplicabile:
 
Prin proiectul de ordin se mentioneaza expres ca scutirea unei filiale de la obligatia de a prezenta informatii nefinanciare se aplica atunci cand filiala respectiva este inclusa in situatiile financiare anuale consolidate intocmite de o societate-mama potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
 
Introducerea unei prevederi explicite in acest sens se regaseste ca recomandare formulata in cadrul Raportului Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala pentru sprijinirea finantarii verzi.
 
Conform acestei recomandari, se considera necesara „comunicarea explicita catre piata a faptului ca entitatile inregistrate in Romania a caror societate-mama intocmeste declaratia nefinanciara, dar care nu raporteaza dupa reglementarile contabile din Romania, nu sunt scutite de la intocmirea declaratiei nefinanciare in Romania”.
 
Se mai propune, de asemenea, completarea informatiilor care trebuie raportate de entitati prin intermediul declaratiei nefinanciare, cu cele prevazute la art. 8 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care sa faciliteze investitiile durabile si de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.
In functie de natura informatiilor prezentate, acestea se vor raporta potrivit cerintelor art. 27 ale aceluiasi Regulament.

de Ioana Andreea Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reglementari contabiledeclaratie nefinanciarasituatii financiare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 03 Septembrie 2021


Votati articolul "Modificarea reglementarilor contabile, in vizor: beneficii pentru angajati, situatii financiare si declaratie nefinanciara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Achizitie telefon mobil cu aport puncte loaialitate

Intrebare: Am achizitionat un telefon, factura cuprinde:
baza tva
- telefon 600 120
- reducere puncte
loaialitate -200 - 40
- reducere
reinoire abonam - 100 -20
total 300 60 = 360
Puteti sa ma ajutati cu modul de inregistrare avind in vedere datele din factura cit si reglementarile priv. evidentierea si urmarirea punctelor de loaialitate ?
Multumesc

Raspuns: Inregistrati telefonul ca obiect de inventar la valoarea platita de 300 si 60 tva sau inregistrati...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 03 Septembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X