Incepand cu 1 martie 2022, autoritatile publice, institutiile publice sau de interes public sunt obligate sa se inroleze in sistemul informatic PatrimVen, conform OG 11/2021 care a modificat si completat Codul de procedura fiscala.
DGRFP Galati explica intr-un material informativ ce este sistemul informatic PatrimVen, ce institutii au oblogatia sa se inroleze in el si cum se face accesul.
Ce trebuie sa stii despre PatrimVen?
PatrimVen este un depozit de date in care sunt colectate si agregate date obtinute de Ministerul Finantelor Publice/A.N.A.F, in conditiile legii, de la autoritatile/institutiile publice si de interes public, din administratia publica centrala si locala ori de la contribuabili/platitori si care sunt puse la dispozitia autoritatilor publice, institutiilor publice si de interes public din administratia
publica centrala si locala, precum si altor persoane juridice de drept privat, in beneficiul cetatenilor si in scopul realizarii atributiilor stabilite de normele juridice care reglementeaza activitatea institutiilor, autoritatilor ori persoanelor juridice de drept privat care primesc respectivele informatii si/sau documente.
Ce beneficii ofera sistemul PatrimVen
Reprezentantii institutii mai spun ca utilizarea sistemului informatic PatrimVen de catre autoritati si institutii publice conduce la eficientizarea activitatilor institutionale precum si la imbunatatirea activitatilor de administrare si vine in sprijinul cetatenilor care nu
mai sunt nevoiti sa se deplaseze la sediul organului fiscal pentru obtinerea documentelor/adeverintelor de venit necesare si depunerea lor la Primaria de domiciliu/ unitati scolare, dupa caz.
Cum se face accesul la sistemul PatrimVen?
Accesul la sistemului informatic PatrimVen se face numai dupa depunerea formularului protocolului de aderare (PASS) reglementat de Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 2.632/2016 pentru dezvoltarea serviciilor Ministerului Finantelor Publice puse la dispozitia autoritatilor si institutiilor publice prin sistemul informatic propriu si aprobarea accesului la serviciile disponibile in cadrul sistemului informatic
PatrimVen.
Pentru inrolarea administratorilor de interoperativitate este necesara prezenta acestora, o singura data, la un ghiseu teritorial al ANAF pentru inregistrarea cu un minim de documente, respectiv cartea de identitatea persoanei in original, fisierul
de export al certificatului digital calificat detinut de persoana pe suport electronic, cererea de numire sau revocare administrator de interoperabilitate, pentru gestionarea drepturilor de acces ale utilizatorilor din partea autoritatii/institutiei publice semnata si stampilata de reprezentantul legal al acesteia.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Baza legala: OG nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fisc ale publicat in Monitorul Oficial nr. 832/31.08.2021.