email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom avea TVA de 5% pentru manualele si cartile electronice. Legea 291/2021

Vom avea TVA de 5% pentru manualele si cartile electronice. Legea 291/2021
tva 5%tva redusdeductibilitate

TVA-ul pentru manualele si cartile electronice va scadea de la 19% la 5% incepand de la 1 ianuarie 2022, potrivit Legii 291/2021, astfel incat sa nu afecteze structura bugetara a acestui an.

Legea 291/2021, care va modifica Codul fiscal de anul urmator, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1172 din 10 decembrie 2021. Mai exact, noul act normativ va modifica articolul 291 alin. 3 lit. a) din Codul fiscal.

Legea 291/2021 - situatia inainte de intrare in vigoare

Cota de TVA pentru cartile digitale este de 19% in prezent, in timp ce pentru cartile tiparite este de 5%. Proiectul de lege a fost initiat de deputatii Catalin Tenita (USR) si Sebastian Burduja (PNL) si sustinut de mai multi parlamentari PNL si USR. 

Printre motivele enumerate in expunerea de motive se numara: tranzitia digitala rapida din intreaga lume, criza Covid-19 care a afectat mobilitatea oamenilor, apetenta redusa pentru achizitia de carte, costurile de transport mari pentru achizitia online a cartilor tiparite. 

"La 2 octombrie 2018, la nivelul Uniunii Europene, Consiliul a convenit asupra unei propuneri care permite statelor membre sa aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicatiile electronice, aliniind astfel normele in materie de TVA pentru publicatiile electronice cu cele pentru publicatiile pe suport fizic.

Potrivit comunicatului Consiliului:

Pentru publicatiile pe suport fizic (carti, ziare si periodice), statele membre au in prezent posibilitatea de a aplica o cota redusa de TVA de minimum 5%. Pentru unele state membre, s-a autorizat aplicarea de cote ,,foarte reduse” de TVA (sub 5%) sau cote zero (care implica deductibilitatea TVA-ului).

Directiva va permite statelor membre care doresc acest lucru sa aplice cote reduse de TVA si pentru publicatiile electronice.”


Tinand cont de dimensiunea estimata a pietei de carte electronica (circa 60.000 de euro), o trecere de la cota standard de TVA (19%) la una redusa (5%) ar avea un impact financiar negativ asupra incasarilor bugetare de circa 70.000 de euro (aproximativ 350.000 lei). Aceasta suma reprezinta a 600.000-a parte din veniturile bugetului, asa cum sunt estimate ele pentru 2021, mai afirma initiatorii.

Legea 291/2021 - TVA de 5% pentru manuale si carti electronice: textul actului normativ
 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. — La articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„a) livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, pe suport fizic si/sau pe cale electronica, cu exceptia celor care au, in totalitate sau in mod predominant, un continut video sau un continut muzical audio si a celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii;ˮ.

Art. II. — Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2022.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva 5%tva redusdeductibilitate


Data aparitiei: 12 Octombrie 2021
Ultima actualizare: 31 Decembrie 2021

Votati articolul "Vom avea TVA de 5% pentru manualele si cartile electronice. Legea 291/2021":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X