email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul pune bazele Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%

Fiscul pune bazele Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%
tva 5%achizitia de locuinteOUG 130/2021

OUG 130/2021 prevede ca este necesara introducerea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%. Acesta va fi operationalizat de ANAF si va fi util pentru trecerea tuturor tranzactiilor cu locuinte care beneficiaza de cota redusa.

In Monitorul Oficial nr. 131 din 9 februarie 2022 a fost publicat Ordinul 98/2022 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%.

Reamintim ca prin OUG 130/2021 s-a stabilit ca plafonul pana la care se aplica TVA-ul de 5% pentru achizitia de locuinte va fi majorat la 140.000 de euro, insa pentru o singura tranzactie.

 "Totodata, este necesara instituirea unei parghii de control, prin introducerea unui Registru in care se inscriu toate tranzactiile cu locuinte care beneficiaza de cota redusa, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifica indeplinirea conditiei referitoare la achizitionarea cu cota redusa de TVA de 5% a unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.", se arata in nota de fundamentare a OUG 130/2021.


 Cota redusa de TVA de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice(art.XXIV pct.22 din ordonanta de urgenta, prin care a fost modificat punctul 3 de la art.291 alin.(3) litera c) din Codul fiscal). De asemenea, orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%(art.XXIV pct.23 din ordonanta de urgenta, prin care a fost completat art.291 alin.(3) litera c) din Codul fiscal, cu un nou punct, punctul 5). 

 «Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%» se organizeaza in format electronic, pe baza informatiilor din actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la art.291 alin. (3) lit. c) pct. 3 si 5, autentificate incepand cu data de 1 ianuarie 2022. ANAF mentioneaza ca, in cuprinsul acestui nou alineat sunt enumerate si obligatiile notarilor publici in ceea ce priveste activitatea de verificare si autentificare a actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate/plata in avans pentru achizitia unei astfel de locuinte. 

Potrivit prevederilor OUG 130/2021, in termen de 10 zile de la data publicarii ordonantei in Monitor, ANAF avea obligatia sa publice procedura privind organizarea noului tip de registru.

Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5% - procedura

 1. In temeiul dispozitiilor art.XXVII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, denumita in continuare ordonanta de urgenta, coroborate cu prevederile art.291 alin.(3) lit.c) pct. 3 si 5 si alin. (31) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, se organizeaza Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, denumit in continuare registru. 


2.(1) Registrul este organizat in format electronic, conform modelului prevazut in anexa la prezenta procedura si este gestionat cu ajutorul aplicatiei informatice pusa la dispozitie de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor. 
(2) Ghidul privind accesul notarilor publici la registru si modalitatea de utilizare a acestuia este elaborat de Centrul National pentru Informatii Financiare, cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania si este pus la dispozitia notarilor publici, prin intermediul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. 

3. Pe baza registrului se verifica indeplinirea conditiei referitoare la achizitionarea cu cota redusa de TVA de 5% a unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, prevazute la art. 291 alin. (3) lit.c) pct. 5 din Codul fiscal.

4.(1). Registrul se completeaza de notarii publici, la data autentificarii actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate, pentru locuintele care se livreaza cu cota redusa de TVA de 5%, atat cele a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, prevazute la art.291 alin. (3) lit.c) pct. 3 din Codul fiscal, cat si cele a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, prevazute la art.291 alin. (3) lit. c) pct. 5 din Codul fiscal. 

(2). Registrul se consulta de notarii publici, inainte de autentificarea actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru achizitia de locuinte a caror valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA de 5%. 

(3). Registrul se utilizeaza in situatia in care transmitatorul dreptului de proprietate asupra locuintei este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, potrivit art.316 din Codul fiscal, precum si in cazul in care codul de inregistrare in scopuri de TVA al acestuia a fost anulat potrivit art.316 alin.(11) lit.a) - e) si h) din Codul fiscal. 

5.(1). Registrul cuprinde urmatoarele informatii: 

a) datele de identificare ale dobanditorului/dobanditorilor persoana fizica/persoane fizice; 
b) datele de identificare ale transmitatorului/transmitatorilor dreptului de proprietate, 
c) adresa completa a locuintei achizitionate cu cota redusa de TVA de 5%, in conditiile art.291 alin. (3) lit. c) pct. 3 sau pct.5 din Codul fiscal, dupa caz; 
d) valoarea, fara TVA, la care s-a incheiat operatiunea economica prin care se transfera dreptul de proprietate asupra locuintei, inclusiv asupra terenului pe care este construita; 
e) numarul si data incheierii notariale prin care s-a autentificat actul juridic intre vii care are ca obiect transferul dreptului de proprietate; 
f) datele de identificare ale notarului public care a autentificat actul juridic intre vii, care are ca obiect transferul dreptului de proprietate; 
g) data si numarul de inregistrare ale inscrierii in registru, care sunt generate automat de aplicatia informatica. 

(2) In sensul alin.(1) lit.a), prin datele de identificare ale dobanditorului/dobanditorilor persoana fizica/persoane fizice se inteleg numele, prenumele si codul numeric personal al persoanei fizice. In cazul dobanditorilor persoane fizice nerezidente, prin datele de identificare se inteleg numele si prenumele, codul numeric personal/numarul de identificare fiscala, data si locul nasterii, tipul, seria si numarul actului de identitate, statul emitent al actului de identitate. In situatia in care dobanditorii sunt casatoriti, in registru se inregistreaza ambii soti, cu exceptia situatiei in care, prin conventie, s-a stabilit ca bunul se dobandeste de catre un singur sot ca bun propriu, situatie in care se inregistreaza doar sotul care are calitatea de dobanditor. 

(3) In sensul alin.(1) lit.b), prin datele de identificare ale transmitatorului/transmitatorilor se inteleg denumirea si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei juridice sau alte entitati fara personalitate juridica, sau numele, prenumele si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei fizice. In cazul transmitatorului/transmitatorilor al carui/caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit art.316 alin.(11) lit.a) - e) si h) din Codul fiscal, se inscrie codul de identificare fiscala. 

(4) In sensul alin.(1) lit.f), prin datele de identificare ale notarului public se inteleg numele si prenumele notarului public care a autentificat actul juridic inscris in registru, codul de identificare fiscala si numarul unic de inregistrare din Registrul national de evidenta a notarilor publici (RNENP), gestionat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. 

6.(1). Notarii publici sunt responsabili pentru inscrierea corecta si completa a informatiilor in registru. 

(2). Accesul notarilor publici la registru, in vederea indeplinirii atributiilor prevazute de lege, se face pe baza unui certificat digital calificat, detinut potrivit dispozitiilor legale. 

(3) Notarii publici sunt inrolati in aplicatia informatica de gestiune a registrului de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. 

7. In urma efectuarii interogarii in registru si a inscrierilor prevazute de prezenta procedura, notarului public i se elibereaza un certificat generat de aplicatia informatica, conform modelului stabilit prin ghidul prevazut la pct. 2 alin. (2), care se ataseaza la documentatia actului autentic incheiat. La interogarea de catre notarul public, aplicatia informatica evidentiaza exclusiv inregistrarile achizitiilor a caror valoare este cuprinsa intre 450.000 – 700.000 lei. 

8. Indreptarea eventualelor erori materiale produse cu ocazia efectuarii inscrierilor in registru se face de catre notarul public care a efectuat inscrierea in registru a informatiilor pentru care este necesara indreptarea erorii materiale. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva 5%achizitia de locuinteOUG 130/2021


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2022
Ultima actualizare: 10 Februarie 2022

Votati articolul "Fiscul pune bazele Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X