Plafonul pentru achizitii de locuinte cu TVA redusa de 5% va fi majorat la suma de 700.000 lei, reprezentand echivalentul a aproximativ 140.000 euro. Insa cota redusa de TVA va fi posibila doar pentru achizitionarea unei singure locuinte, se mentioneaza in OUG 130/2021.
"Livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%."
OUG-ul mai prevede introducerea unui registru (operationalizat de ANAF) in care se fie trecute toate tranzactiile cu locuinte care beneficiaza de cota redusa.
"Totodata, este necesara instituirea unei parghii de control, prin introducerea unui Registru in care se inscriu toate tranzactiile cu locuinte care beneficiaza de cota redusa, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifica indeplinirea conditiei referitoare la achizitionarea cu cota redusa de TVA de 5% a unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.", se arata in nota de fundamentare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T Ghid de raportare corecta
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Concomitent, pentru asanarea legislatiei si clarificarea dispozitiilor aplicabile, este necesara abrogarea expresa a prevederilor referitoare la aplicarea in timp a art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal, avand in vedere interventiile succesive asupra acestuia.