Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Amnistia fiscala privind tichetele cadou, in Monitor (Legea 43/2023)

Data aparitiei: 27 Februarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amnistia fiscala privind tichetele cadou, in Monitor (Legea 43/2023)
tichete cadouamnistieanaf

Legea amnistiei privind tichetele cadou a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 163 din 24 februarie 2023, rezolvandu-se astfel problema firmelor care le-au acordat in trecut. 

OUG 130/2021 introdusese in legislatie ca angajatorii care dau tichete cadou salariatilor cu alte ocazii decat cele stabilite de Codul fiscal ca fiind scutite de taxe, datoreaza inclusiv contributii sociale, nu doar impozit pe venit

Mai mult decat atat, tichetele cadou nu mai puteau fi acordate decat propriilor salariati. Ordonanta interzicea acordarea tichetelor altor categorii decat angajatilor proprii. 

Asadar, ANAF a reincadrat in ultimii ani tichetele cadou acordate tertilor la venituri din alte surse, stabilind astfel si sume suplimentare de platit la stat.

Iata ce clarificari aduce Legea 43/2023 privind tichetele cadou. 

Legea 43/2023 – amnistia tichetelor cadou: textul actului normativ

Denumire completa: Legea 43/2023 pentru anularea unor obligatii fiscale 

 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC

(1) Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale de la intrarea in vigoare a Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa si, respectiv, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare, si pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.

(2) Organul fiscal nu reincadreaza in venituri din salarii si asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii acestora si incadrate in categoria veniturilor din alte surse si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reincadrare, pentru perioada anterioara datei de 31 decembrie 2020 inclusiv, precizata la alin. (1).

(3) Diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii sumelor prevazute la alin. (1), stinse prin plata, compensare, executare silita sau dare in plata in conditiile art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, aferente perioadelor fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.

(4) Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea pentru sumele prevazute la alin. (3) incepe sa curga de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

(5) Anularea obligatiilor fiscale prevazute la alin. (1) se efectueaza din oficiu, de catre organul fiscal competent sau la cererea contribuabilului, dupa caz, prin emiterea si comunicarea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, conform procedurii legale aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

(6) In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor prevazute la alin. (1), acesta revoca decizia de impunere si nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere.

(7) Procedura de aplicare, precum si modalitatile de restituire a sumelor prevazute de prezenta lege se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata. 
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X