Analizam situatia unei firme de vanzari masini second hand care este platitoare de TVA si impozit pe venitul microintreprinderilor. Aceasta achizitioneaza un auto second hand, in vederea revanzarii (marfa) de la o persoana fizica pe care il plateste prin banca.
Ce documente se intocmesc atat de catre firma, cat si de catre persoana fizica? Care sunt inregistrarile contabile si declaratiile de depus (ale firmei) atat pentru achizitia de la PF, cat si in cazul vanzarii masinii catre persoana fizica sau persoana juridica?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Comert cu autoturisme second hand: raspunsul specialistului
Daca aplica regimul special pentru bunuri second (TVA la marja) societatea are obligatia de a emite o factura prin autofacturare pentru achizitia de la persoana fizica, conform pct. 86 alin. (6) lit. d) din normele metodologice date in aplicarea art. 312 din Codul fiscal. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Pentru vanzarea autoturismului societatea emite o factura.
Daca aplica regimul special pentru bunurile second hand conform art. 312 din Codul fiscal baza de impozitare a TVA este marja profitului, exclusiv valoarea taxei aferente.
Pentru determinarea taxei colectate va proceda dupa cum urmeaza:
1. Se determina marja profitului
Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special.
Persoana impozabila nu colecteaza TVA conform regimului special in situatia in care marja profitului, astfel determinata, este negativa.
2. Se determina taxa colectata pentru fiecare livrare
Pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului determinata conform pct.1 se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite.
Baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea taxei aferente marjei respective.
3. Se determina taxa colectata pentru fiecare perioada fiscala
Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva
Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor.
Pe factura emisa nu se inscrie in mod distinct TVA calculata ci se va mentiona ca este inclusa in valoarea autoturismului si se aplica regimul special privind bunurile second hand mentiunea "regimul marjei - bunuri second-hand"
Din punct de vedere contabil societatea efectueaza achizitia unor marfuri (ct. 371), vanzarea acestora (ct. 707 ) si scoaterea din evidenta (ct. 607). Reglementarile contabile nu prevad un sistem de inregistrare a veniturilor la nivelul marjei de profit.
Art. 8 pct. 6 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste:
8. - In intelesul prezentelor reglementari se aplica urmatoarele definitii
( ) 6. cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata;
Asadar, din punct de vedere contabil in costul de achizitie se includ toate cheltuielile efectuate cu achizitia autoturismului, ce pot fi direct atribuibile acestei achizitii.
Veniturile din vanzarea autoturismelor se determina conform pct. 433 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, respectiv: Suma veniturilor rezultate dintr-o tranzactie este determinata, de obicei, printr-un acord intre vanzatorul si cumparatorul/utilizatorul activului, tinand cont de suma oricaror reduceri comerciale. Astfel, la determinarea impozitului pe microintrepriderilor se iau in considerare veniturile inregistrate la nivelul pretului de vanzare, nu doar la marja de profit.
Achizitia autoturismului si plata prin banca:
371 = 401
401 = 5121
Vanzarea autoturismului:
4111 = 704, 4427
607 = 371
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist.