email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu autoturisme second hand. Care sunt inregistrarile contabile?

Comert cu autoturisme second hand. Care sunt inregistrarile contabile?
inregistrari contabilemasini second handprofitcod fiscal

Analizam situatia unei firme de vanzari masini second hand care este platitoare de TVA si impozit pe venitul microintreprinderilor. Aceasta achizitioneaza un auto second hand, in vederea revanzarii (marfa) de la o persoana fizica pe care il plateste prin banca.

Ce documente se intocmesc atat de catre firma, cat si de catre persoana fizica? Care sunt inregistrarile contabile si declaratiile de depus (ale firmei) atat pentru achizitia de la PF, cat si in cazul vanzarii masinii catre persoana fizica sau persoana juridica?

Comert cu autoturisme second hand: raspunsul specialistului

Daca aplica regimul special pentru bunuri second (TVA la marja) societatea are obligatia de a emite o factura prin autofacturare pentru achizitia de la persoana fizica, conform pct. 86 alin. (6) lit. d) din normele metodologice date in aplicarea art. 312 din Codul fiscal. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;


6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.

 

Pentru vanzarea autoturismului societatea emite o factura.

Daca aplica regimul special pentru bunurile second hand conform art. 312 din Codul fiscal baza de impozitare a TVA este marja profitului, exclusiv valoarea taxei aferente.
Pentru determinarea taxei colectate va proceda dupa cum urmeaza:

1. Se determina marja profitului
Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special.
Persoana impozabila nu colecteaza TVA conform regimului special in situatia in care marja profitului, astfel determinata, este negativa.

2. Se determina taxa colectata pentru fiecare livrare
Pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului determinata conform pct.1 se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite.
Baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea taxei aferente marjei respective.

3. Se determina taxa colectata pentru fiecare perioada fiscala

Taxa colectata intr-o perioada fiscala pentru bunurile supuse regimului special reprezinta suma taxelor pe valoarea adaugata aferente fiecarei livrari de bunuri efectuate in perioada respectiva
Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor.

Pe factura emisa nu se inscrie in mod distinct TVA calculata ci se va mentiona ca este inclusa in valoarea autoturismului si se aplica regimul special privind bunurile second hand mentiunea "regimul marjei - bunuri second-hand"

Din punct de vedere contabil societatea efectueaza achizitia unor marfuri (ct. 371), vanzarea acestora (ct. 707 ) si scoaterea din evidenta (ct. 607). Reglementarile contabile nu prevad un sistem de inregistrare a veniturilor la nivelul marjei de profit.

Art. 8 pct. 6 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste:

8. - In intelesul prezentelor reglementari se aplica urmatoarele definitii

( ) 6. cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.

In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata;

Asadar, din punct de vedere contabil in costul de achizitie se includ toate cheltuielile efectuate cu achizitia autoturismului, ce pot fi direct atribuibile acestei achizitii.

Veniturile din vanzarea autoturismelor se determina conform pct. 433 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, respectiv: Suma veniturilor rezultate dintr-o tranzactie este determinata, de obicei, printr-un acord intre vanzatorul si cumparatorul/utilizatorul activului, tinand cont de suma oricaror reduceri comerciale. Astfel, la determinarea impozitului pe microintrepriderilor se iau in considerare veniturile inregistrate la nivelul pretului de vanzare, nu doar la marja de profit.

Inregistrari contabile:

Achizitia autoturismului si plata prin banca:
371 = 401
401 = 5121

Vanzarea autoturismului:
4111 = 704, 4427
607 = 371 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Cunoasteti noile modificari si explicatii aferente Mijloacelor FIXE?


1 Dificultati la incadrarea unui obiect in categoria corecta - mijloc fix sau obiect de inventar?
2 Dubii in alegerea tratamentul fiscal-contabil corect aplicabil acestuia?
3 Ezitari la aplicarea noilor reguli de impozitare a profitului reinvestit?
4 Nu stiti cum sa evitati inregistrarile eronate aducatoare de amenzi consistente?

Consultati acum lucrarea actualizata: Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabilemasini second handprofitcod fiscal


Data aparitiei: 06 Septembrie 2022

Votati articolul "Comert cu autoturisme second hand. Care sunt inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

  • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

 • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

  • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

 • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

  • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

 • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

  • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

 • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

  • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

 • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

  • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X