Cota de impozitare a profitului este de 16% in Romania, potrivit Codului fiscal. Acesta este calculat ca un procent din diferența dintre venitul din afaceri al firmelor și cheltuielile de funcționare și de capital, rezultat la care se adună cheltuielile nedeductibile și se scad veniturile neimpozabile.
Mai multe informatii despre calculul impozitului pe profit aferent anului 2021 ne ofera in continuare expertul nostru.
Termenul limita pentru finalizarea impozitului pe profit pentru anul 2021 este 25 iunie.
Citeste si: Declaratia 101 se va depune pana la data de 25 iunie 2022. Analiza specialistului
- Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Calculul impozitului pe profit aferent anului 2021: raspunsul specialistului
Potrivit art. 19 din Codul Fiscal rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal.
Astfel la calculul impozitului pe profit aferent anului 2021 se va tine seama de toate veniturile si cheltuielile aferente anului 2021, inclusiv de elementele similare cheltuielilor.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Daca la calculul cumulat al profitului impozabil se constata ca mai sunt valabile conditiile care au determinat incadrarea elementelor respective ca si elemente similare cheltuielilor acestea vor fi incluse in calculul profitului impozabil.
Potrivit art. 22 din Codul Fiscal, profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor.
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor, pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.
Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.
Prin urmare pentru trimestrul IV se va aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru investitiile efectuate in trimestrul IV.
Daca in trimestrul 3 s-a inregistrat pierdere si nu s-au aplicat facilitatile fiscale, in trimestrul IV nu se poate aplica facilitatea aferenta profitului reinvestit pentru investitiile efectuate in trimestrul in care s-a inregistrat pierderea.
Daca s-a omis aplicarea facilitatii, desi societatea indeplinea conditiile, se va recalcula impozitul aferent perioadei respective tinand cont de scutirea mentionata.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.
Sursa foto: pixabay.com