email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul impozitului pe profit aferent anului 2021. Analiza zilei

Calculul impozitului pe profit aferent anului 2021. Analiza zilei
impozit pe profitcod fiscalprofit investit

Cota de impozitare a profitului este de 16% in Romania, potrivit Codului fiscal. Acesta este calculat ca un procent din diferența dintre venitul din afaceri al firmelor și cheltuielile de funcționare și de capital, rezultat la care se adună cheltuielile nedeductibile și se scad veniturile neimpozabile. 

Mai multe informatii despre calculul impozitului pe profit aferent anului 2021 ne ofera in continuare expertul nostru. 

Termenul limita pentru finalizarea impozitului pe profit pentru anul 2021 este 25 iunie. 

Citeste si: Declaratia 101 se va depune pana la data de 25 iunie 2022. Analiza specialistului
 

Calculul impozitului pe profit aferent anului 2021: raspunsul specialistului

Potrivit art. 19 din Codul Fiscal rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.

Rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial/anual, cumulat de la inceputul anului fiscal.

Astfel la calculul impozitului pe profit aferent anului 2021 se va tine seama de toate veniturile si cheltuielile aferente anului 2021, inclusiv de elementele similare cheltuielilor.

Daca la calculul cumulat al profitului impozabil se constata ca mai sunt valabile conditiile care au determinat incadrarea elementelor respective ca si elemente similare cheltuielilor acestea vor fi incluse in calculul profitului impozabil.

Potrivit art. 22 din Codul Fiscal, profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor.

Citeste si: Firmele care fac donatii pentru refugiati vor putea sa scada cheltuielile din impozitul pe profit ori pe venit

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor, pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.

Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.

In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.

Prin urmare pentru trimestrul IV se va aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru investitiile efectuate in trimestrul IV.

Daca in trimestrul 3 s-a inregistrat pierdere si nu s-au aplicat facilitatile fiscale, in trimestrul IV nu se poate aplica facilitatea aferenta profitului reinvestit pentru investitiile efectuate in trimestrul in care s-a inregistrat pierderea.

Daca s-a omis aplicarea facilitatii, desi societatea indeplinea conditiile, se va recalcula impozitul aferent perioadei respective tinand cont de scutirea mentionata.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar. 

 

Sursa foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitcod fiscalprofit investit


Data aparitiei: 19 Aprilie 2022

Votati articolul "Calculul impozitului pe profit aferent anului 2021. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X