email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele care fac donatii pentru refugiati vor putea sa scada cheltuielile din impozitul pe profit ori pe venit

Firmele care fac donatii pentru refugiati vor putea sa scada cheltuielile din impozitul pe profit ori pe venit
impozit pe profitmicrointreprinderedonatii

Guvernul incurajeaza donatiile pentru refugiatii din Ucraina, aproband o serie de masuri in acest sens. Printre acestea se afla si deducerea integrala din rezultatul fiscal, in cazul platitorilor de impozit pe profit, respectiv din baza impozabila, pentru platitorii de impozit pe venitul microintreprinderilor.

"Printre masurile aprobate astazi de Guvern (ref. luni) se numara si cele care vor putea incuraja donatiile umanitare in beneficiul semenilor nostri care sunt afectati de agresiunea militara. Astfel, va fi creata posibilitatea de a oferi donatii prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.

Schimbarea are loc pana la 31 decembrie 2022, relaxarea conditiilor va viza strict populatia ucraineana afectata de conflict, iar donatiile trebuie facute intr-un cont deschis de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Conform Guvernului, a fost adusa o modificare Legii 273/2006 privind finantele locale si prevede posibilitatea realizarii de donatii pentru ajutorarea persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina. 

Sumele donate vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care va deschide un cont distinct de disponibil in lei. Contul nu este purtator de dobanda si nu este supus executarii silite. 

Aceste sume reprezentand donatii in bani se deduc integral din rezultatul fiscal in cazul platitorilor de impozit pe profit, respectiv se scad integral din baza impozabila pentru platitorii de impozit pe venitul microintreprinderilor. 

Campania de donare se desfasoara de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pana la data de 31 decembrie 2022.



In situatia in care sumele colectate au fost depuse in valuta la institutiile de credit, acestea se transfera in echivalent lei calculat la cursul de schimb valutar al institutiei de credit din ziua transferului.

Toate cheltuielile necesare pentru colectarea fondurilor si pentru gestionarea conturilor deschise in lei si in valuta la institutii de credit vor fi suportate prin sume puse la dispozitie de Ministerul Afacerilor Interne in bugetul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Alte masuri: 

De asemenea, si in domeniul TVA se reglementeaza ca bunurile si serviciile acordate gratuit in scop umanitar de catre persoane impozabile, persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina,  sa fie considerate bunuri si servicii acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau de mecenat, in limita sumei obtinute prin aplicarea unei cote de pana la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului. 

Si aceasta masura este valabila pana la 31 decembrie 2022, inclusiv, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Pentru bunurile/serviciile, inclusiv mijloace financiare, acordate UNICEF, precum si altor organizatii internationale, potrivit  regulilor generale ale dreptului international sau a prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, se prevede instituirea unui regim fiscal special, de exemplu se  prevede deductibilitate in limitele aplicabile in prezent cheltuielilor de sponsorizare, fara a exista obligatia inscrierii entitatilor beneficiare respective in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Alte modificari, destul de tehnice, se refera la conditionalitati privind obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii acestora si pentru bunurile si acordate UNICEF, precum si altor organizatii internationale.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitmicrointreprinderedonatii


Data aparitiei: 08 Martie 2022

Votati articolul "Firmele care fac donatii pentru refugiati vor putea sa scada cheltuielile din impozitul pe profit ori pe venit":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X