email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule

Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule
declaratia unicaimpozit pe venitcontributii

ANAF a elaborat un ghid pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetare (make-up, hairstyling, manichiura, cosmetica), in care subliniaza ca pentru aceste sume se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale. 

Institutia a derulat si anul anterior trei proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile fiscale. Obiectivele acestora sunt cresterea gradului de informare si stimularea conformarii fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru urmatoarele categorii de contribuabili:

- cadre didactice si alte persoane ce pot obtine venituri din meditatii;
- persoane care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- persoane fizice care realizeaza venituri din prestarea unor activitatideinfrumusetare si intretinere corporala.


Potrivit institutiei, persoanele fizice din aceasta categorie trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa depuna Declaratia unica. 

1. INREGISTRAREA IN REGISTRUL COMERTULUI SI AUTORIZAREA FUNCTIONARII

Persoanele fizice care intentioneaza sa obtina venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala isi pot desfasura activitatea in urmatoarele forme de organizare:

a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;


b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.44/2008.

Autorizarea functionarii nu exonereaza persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale de obligatia de a obtine, inainte de inceperea activitatii, autorizatiile, avizele, licentele si altele asemenea, prevazute in legi speciale, pentru desfasurarea anumitor activitati economice.

Persoanele fizice care intentioneaza sa obtina venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala au obligatia sa solicite oficiului registrului comertului de pe langa tribunalul din judetul in care isi stabilesc sediul profesional, inregistrarea si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice, ca persoana fizica autorizata, respectiv ca
intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale.

Reprezentantul intreprinderii familiale are obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii inainte de inceperea activitatii economice.
 

2. OBLIGATIILE FISCALE DECLARATIVE SI DE PLATA DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPOZITULUI PE VENIT

2.1. Depunerea Declaratiei unice

Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea
privind determinarea venitului net anual:

- fie pe baza normelor de venit;
- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Ce greseli pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum pot fi evitate? Citeste ghidul care prezinta modul corect de completare

In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere.

2.2. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit

In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.

Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili”. Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.

Astfel, pentru mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi va incepe activitatea la data de 01.04.2023 si va desfasura aceasta activitate in Bucuresti, in mod continuu, pana la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii, redusa proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care se va desfasura activitatea.

Norma anuala de venit, publicata pe site-ul ANAF, pentru Bucuresti, este in cuantum de 36.000 lei.

Norma anuala de venit corespunzatoare perioadei de desfasurare a activitatii se calculeaza astfel:

1. - norma de venit calculata proportional unei zile: 36.000 lei : 365 zile = 98,6301 lei/zi
2. - norma de venit se recalculeaza aferent perioadei de desfasurare a activitatii (perioada 01.04-31.12) , astfel: 98,6301 x 275 zile = 27.123 lei (venit net anual recalculat)
3. - impozitul pe venit aferent se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, impozitul datorat fiind 2.712 lei (27.123 lei x 10% = 2.712 lei).

In situatia in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, care nu este inclusa in nomenclator, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. 

2.2.1. Ajustarea normei anuale de venit

Persoana fizica poate ajusta norma anuala de venit prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice- Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice asupra normelor anuale de venit. Coeficientii de corectie sunt mentionati in cuprinsul normelor anuale de venit ce sunt publicate pe site-ul ANAF.

Exemplu:

O persoana fizica in varsta de 67 de ani isi incepe activitatea la data de 01.01.2023, activitate ce se va desfasura in mod continuu pana la finele anului, in Bucuresti. Norma anuala de venit este de 36.000 lei.
Persoana fizica beneficiaza de reducerea normei de venit potrivit coeficientilor de corectie, in cota de 40%.

Norma anuala de venit ajustata se va calcula astfel:

- calcularea reducerii de 40%: 36.000 lei x 40% = 14.400 lei;
- calcularea normei anuale de venit ajustate 36.000 lei – 14.400 lei = 21.600 lei.
Impozitul pe venit aferent se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, astfel: 21.600 lei x 10% = 2.160 lei.

Contribuabilul in cauza va datora, pe langa impozit pe venit, si contributia de asigurari sociale de sanatate, intrucat norma anuala de venit ajustata este cuprinsa intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara. Nu va datora contributia de asigurari sociale, intrucat norma anuala de venit ajustata este sub nivelul de 12 salarii minime brute pe tara.

Modalitatea de stabilire a contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate este prezentata la punctele 3.1. si 3.2. din Ghid.

2.2.2. Inceperea activitatii in cursul lunii decembrie

In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere.

2.2.3. Incetarea activitatii/Intreruperea temporara a activitatii

In situatia in care contribuabilul inceteaza activitatea in cursul anului, respectiv activitatea se intrerupe temporar, contribuabilul are obligatia ca, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, sa depuna la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si sa recalculeze impozitul pe venit.

2.2.4. Realizarea unui venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro

In cazul in care venitul net se determina pe baza de norme de venit, dar in anul 2023 inregistreaza un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator contribuabilul va avea obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Cursul de schimb valutar care trebuie utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

In aceasta situatie contribuabilul va completa in mod corespunzator si va depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

2.2.5. Termenul de plata al impozitului pe venit

Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

2.2.6. Registrul de evidenta fiscala

In cazul in care contribuabilul opteaza pentru determinarea venitului net pe baza de norme de venit, acesta are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, numai in partea referitoare la venituri si nu are obligatii privind evidenta contabila. Mai multe informatii despre completarea corecta a Registrului de evidenta fiscala.
 

2.3. Stabilirea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate si calculul impozitului pe venit

In situatia in care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, in sistem real, venitul net anual din activitati independente se determina pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

2.3.1. Declararea venitului net anual estimat si calculul impozitului pe venit

Contribuabilul are obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, si a stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului sau, in cazul in care incep o activitate in cursul anului fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil.

Consulta ghidul complet pentru veniturile din activitati de infrumusetare.►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaimpozit pe venitcontributii


Data aparitiei: 28 Martie 2023

Votati articolul "Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule":
Rating:

Nota: 2.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

  • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

    • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

  • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

    • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X