Lucian Heius, seful Fiscului, a explicat intr-o conferinta de presa pentru prezentarea Raportului de activitate al institutiei pentru semestrul I 2022, cum afla reprezentantii lor de produsele cu risc fiscal care intra in Romania.
Heius a dat drept exemplu categoriile de legume si fructe, cu risc mare de evaziune fiscala, unde au fost organizate pana acum 4 controale la importantori si distribuitori.
“In momentul in care intra pe teritoriul Romaniei un tir incarcat cu legume si fructe si este obligat sa isi ia acest cod unic de transport, noi stim ca acele produse au intrat in Romania. Pana acum puteau sa intre, noi nu stiam ca au intrat, ajungeau, le descarcau, le vindeau poate in doua zile, rupeau facturile, evaziune fiscala clara. In momentul in care trebuie sa iti iei acest cod unic de transport, deja esti prins in acest program informatic si noi stim. Mergem peste sase luni si verificam daca ai si inregistrat factura aferenta acelui cod unic”, a explicat Lucian Heius mecanismul numit si Radarul marfurilor, special conceput pentru a reduce evaziunea fiscala.
Citeste si: 35 de intrebari si raspunsuri ANAF despre RO e-Transport. Noi clarificari importante
Incepand cu 1 iulie 2022, transportatorii sau firmele care livreaza produse cu risc fiscal sunt obligate sa isi ia un cod unic de transport. Soferii trebuie sa il aiba asupra lor atunci cand transporta produsele din tari ale UE, din tari extra Uniunii Europene sau chiar de pe teritoriul Romaniei.
Prin OUG 106/2022 s-a stabilit ca firmele care nu au codul unic de transport nu vor fi amendate pana la finalul lunii septembrie, dar obligativitatea nu a fost eliminata din legislatie.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Sursa foto: Unsplash.com