In ghidul RO e-Transport, ANAF a oferit explicatii despre necesitatea inregistrarii transporturilor pentru livrarile in interiorul tarii.
Potrivit specialistilor Fiscului, transportul de bunuri mobile corporale din categoria BRFR, desfasurat pe teritoriul Romaniei, se declara in RO e-Transport daca respectivele bunuri se incadreaza in conditiile prevazute la art. 1 alin. (3) din Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane nr. 1190/4625/2022. Utilizatorii ce au obligatii de declarare sunt prevazuti in OUG 41/2022, art.8, alin. 1, lit. a-d.
In completarea raspunsului oferit de ANAF, amintim urmatoarele:
- Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in sistemul Ro e-Transport sunt cele care au o masa maxima autorizata de minim cu 3,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 Kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului. Vechea reglementare se referea la vehicule rutiere o masa maxima tehnic admisibila de minimum 3,5 tone, astfel ca au extins sfera vehiculelor monitorizate prin acest sistem.
- Partida de bunuri reprezinta denumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizator si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare.
- Amenzile pentru neregulile in utilizarea e-Transport au inceput sa curga de la 1 ianuarie 2023. Termenul prevazut initial era 1 octombrie 2022.
-
Utilizatorii care nu declara datele referitoare la toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat vor plati amenda intre 10.000 - 50.000 in cazul persoanelor fizice ori amenda cuprinsa intre 20.000 lei - 100.000 lei in cazul persoanelor juridice. La amenzi se adauga si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane documentele care insotesc transportul de bunuri cu risc fiscal ridicat. Daca nu face asta, va fi sanctionat cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.
Citeste si: Lista cu bunurile cu risc fiscal ridicat care trebuie declarate in RO e-Transport
Exemplu concret in care functioneaza sistemul:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Un tir incarcat cu fructe sau imbracaminte este oprit in vama pentru verificari. Avand acces la sistemul e-Factura, vamesii constata ca NU are factura intocmita corect, poate nu este declarata toata marfa. Inainte, procedura presupunea sa fie chemati cei de la ANAF, sa vina si sa constate neregulile, doar ca pana atunci firma facea rost de o factura corecta si problema disparea. Acum insa nu se mai poate repara nimic ulterior, pentru ca data la care a fost inregistrata factura apare in sistem.
Citeste si: Heius lamureste cum afla ANAF ce produse cu risc fiscal intra in Romania