email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2022 – 2023: TOP 6 noutati introduse prin OG 16/2022

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2022 – 2023: TOP 6 noutati introduse prin OG 16/2022
microintreprinderiregim fiscalog 162022

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor nu a mai fost de multi ani atat de dezbatut ca in ultima perioada. OG 16/2022, care a modificat semnificativ Codul fiscal, a introdus numeroase noutati care pun pe jar antreprenorii si contabilii. 

Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare din Romania. Si nu fara motiv: calculele arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2023) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala platitoare de impozit pe profit cu 16%. Si asta strict datorita faptului ca afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere. 

Desigur, pentru a fi incadrat ca microintreprindere trebuie sa indepliniti anumite conditii, actualizate prin OG nr. 16/2022, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Si, in plus, trebuie sa stiti ca va veti confrunta cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (conform Codului de procedura fiscala, amenzile ajung la 27.000 de lei!). 

Iata care sunt noutatile pentru 2022-2023 cu privire la regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. 

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor: noutati pentru 2022 - 2023

Conform OG nr. 16/2022, microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1. A realizat venituri care nu au depasit 500.000 de euro, echivalentul in lei. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

2. Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

3. Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;

4. A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

5. Are cel putin un salariat, cu exceptia firmelor nou infiintate;

6. Are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

De asemenea, OG nr. 16/2022 introduce prevederi importante privind:
    • categoriile de persoane juridice care nu pot aplica acest sistem de impozitare
    • regulile pentru iesirea din acest sistem de impozitare in cursul anului
    • ordinea de scadere din impozit a facilitatilor fiscale etc.

Atentie!

Trecerea la sistemul de impozitare ca microintreprindere este optionala! Astfel, chiar daca o firma indeplineste conditiile de mai sus, ea poate opta pentru impozitarea cu 16% a profitului.

V-am pregatit un ghid de exceptie: Microintreprinderi - masuri fiscale de ultima ora. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica. 

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2022 – 2023

 

 

Exemple de probleme care apar in practica

A. Conform noilor conditii prevazute de OG nr. 16/2022, o persoana nu poate detine peste 25% din actiuni la mai mult de 3 microintreprinderi. Ce se intampla insa daca respectiva persoana devine actionar si la o a patra micorintreprindere, tot cu peste 25%? In acest caz, actionarii/asociatii trebuie sa decida care dintre cele 4 micorintreprinderi isi pierde acest statut si trece la impozitul pe profit de 16%. Dar cum pot fi obligati asociatii sa se inteleaga? Poate ca ceilalti asociati nu au niciun interes sa schimbe sistemul de impozitare.

B. Firmele incadrate ca microintreprinderi trebuie sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multi angajati part-time ale caror fractiuni de norma insumate sa fie exchivalentul unei norme intregi. Doar ca de la 1 august 2022, conform aceleiasi OG nr. 16/2022, pentru acesti angajati part-time se platesc contributii sociale la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de salariul trecut in contract. Este o prevedere care poate anula avantajul impozitarii ca microintreprindere!

Lucrarea Microintreprinderi - masuri fiscale de ultima ora va ofera solutiile pentru 10 spete controversate. Asigura-te ca face parte din colectia ta! 

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprinderiregim fiscalog 162022


Data aparitiei: 14 Octombrie 2022

Votati articolul "Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2022 – 2023: TOP 6 noutati introduse prin OG 16/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X