email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecere la impozit pe profit 2022. Termenul pentru schimbarea vectorului fiscal

Trecere la impozit pe profit 2022. Termenul pentru schimbarea vectorului fiscal
vector fiscalmicrointreprindereimpozit pe profit

Analizam cazul unei societati care face trecerea la impozit pe profit in luna octombrie 2022 prin depasirea CA in aceasta luna.

Expertul nostru ne va lamuri in continuare care este termenul pentru schimbarea vectorului fiscal. De la infiintare si pana la data de 30.09.2022 societatatea a fost microintreprindere. La aceasta data (30.09.2022) societatea inregistreaza o pierdere contabila in suma de 1.600.000 lei (reflectata in contul 117) si un profit de 450.000 lei (reflectat in contul 121). La calculul impozitului pe profit incepand cu trim. IV 2022 si in anii urmatori se ia in calcul pierderea contabila reflectata in contul 117 ca fiind deductibila la calculul impozitului pe profit (daca aceasta a fost aferenta perioadei in care societatea a fost microintreprindere)?

Trecere la impozit pe profit 2022: raspunsul specialistului

In cazul trecerii de la impozitul pe venitul microintreprinderilor la impozitul pe profit, conform art.28, alineatul (1) din codul de procedura fiscala aprobat prin legea 207/2015, termenul este de 15 zile de la producerea evenimentului.

Conform articolului mai sus mentionat (1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.

In acest scop se va depune declaratia 700.

In ceea ce priveste pierdere aferenta perioadei in care societatea a fost platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, conform art.31, alineatul (1) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.

Conform alineatului (4) din acelasi articol Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1) de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre anul inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 7 ani.

Asadar codul fiscal face referire la recuperarea perderilor in cazul societatilor care in ultimii 7 ani au fost platitoare de impozit pe profit, au trecut la sistemul de impozitare pe venitul microintreprinderilor si din nou au trebuit sa treaca la sistemul de impozitare pe profit. Doar in acest caz se poate recupera pierderea fiscala, daca in decursul umtimilor 7 ani firma a mai fost platitoare de impozit pe profit.

In concluzie, pierderea inregistrata in perioada in care firma a fost platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu se considera ca fiind deductibila la calculul impozitului pe profit.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Bilas, expert contabil si consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vector fiscalmicrointreprindereimpozit pe profit


Data aparitiei: 01 Noiembrie 2022

Votati articolul "Trecere la impozit pe profit 2022. Termenul pentru schimbarea vectorului fiscal":
Rating:

Nota: 3.3 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X