email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea si completarea formularul 177: instructiuni si explicatii

Depunerea si completarea formularul 177: instructiuni si explicatii
impozit pe profitimpozit microbursa

Prin Ordinul 1679/2022 a fost aprobat modelul formularul 177 - Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor. 

Acelasi act normativ a aprobat si Procedura pentru redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizari.

Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil/platitor.
In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de persoana juridica responsabila a grupului.

Citeste in continuare tot ce trebuie sa stii despre depunerea si completarea formularului 177.

Depunerea formularului 177

Formularul se completeaza si se depune de catre contribuabilii care, potrivit legii, dispun redirectionarea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, dupa caz, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.

Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile art. 79 alin. (1^1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.In cazul in care contribuabilul corecteaza formularul depus, cererea rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind „X“ in spatiul special prevazut in acest scop. In acest caz, se completeaza elementele de identificare a cererii care se rectifica, respectiv data si numarul de inregistrare.
 

Formularul 177: care este termenul de depunere? 

Termen de depunere:

a) in termen de maximum 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit;

b) in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Formularul 177: instructiuni de completare

In rubrica „Anul“ se inscrie anul pentru care se completeaza formularul, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2022).
Rubrica „Perioada“ se completeaza in situatiile in care raportarea se efectueaza pentru alte perioade decat anul calendaristic, ca de exemplu:

– perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), (5^1) si (5^2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
– perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sectiunea I „Date de identificare a contribuabilului“

1. Se bifeaza casuta „Platitor de impozit pe profit“, respectiv „Platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor“, in functie de categoria de platitor corespunzatoare.

Casuta „Platitor de impozit pe profit“ se bifeaza si in cazul contribuabililor platitori de impozit specific unor activitati care datoreaza si impozit pe profit.

2. In rubrica „Cod de identificare fiscala“ se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului care dispune redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, conform legii.

Atentie! In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila.

3. In rubrica „Denumire“ se inscrie denumirea contribuabilului care dispune redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, conform legii.

4. Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.

Sectiunea II „Redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor“
Atentie! Contribuabilii care dispun redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor completeaza in acelasi formular cate o sectiune privind destinatia sumei, respectiv sponsorizare/mecenat/burse private. Sectiunile sunt generate cu ajutorul programului de asistenta, pentru fiecare beneficiar.

Contribuabilii inscriu suma maxima care poate fi redirectionata, potrivit legii, precum si, dupa caz, suma redirectionata prin formularele 177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor“ depuse anterior in acelasi an fiscal si suma ramasa de redirectionat, in casutele corespunzatoare din formular.

1. Sponsorizare catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult
In rubrica „Denumire“ se inscrie denumirea entitatii persoana juridica fara scop lucrativ/unitatii de cult beneficiare.
In rubrica „Cod de identificare fiscala“ se completeaza codul de identificare fiscala a entitatii persoana juridica fara scop lucrativ/unitatii de cult beneficiare.

In rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completeaza codul IBAN al contului bancar al entitatii persoana juridica fara scop lucrativ/unitatii de cult beneficiare.

In rubricile privind adresa se completeaza datele privind adresa beneficiarului.
In rubrica „Contract nr./data“ se inscriu numarul si data contractului privind acordarea sponsorizarii.

In rubrica „Suma de redirectionat (lei)“ se inscrie suma pentru care se solicita redirectionarea.

2. Sponsorizare catre beneficiari, altii decat cei de la pct. 1, potrivit legii

Rubricile se completeaza similar celor de la pct. 1.
3. Acte de mecenat - se completeaza de catre contribuabilii care dispun redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de acte de mecenat.

In rubricile „Nume“ si „Prenume“ se inscriu numele si prenumele beneficiarului.
In rubrica „Cod numeric personal“ se inscrie codul numeric personal al beneficiarului.
In rubricile privind adresa se completeaza datele privind adresa beneficiarului.
In rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completeaza codul IBAN al contului bancar al beneficiarului.
In rubrica „Contract nr./data“ se inscriu numarul si data contractului privind acordarea actului de mecenat.
In rubrica „Suma de redirectionat (lei)“ se inscrie suma pentru care se solicita redirectionarea.

4. Bursa privata
In rubricile „Nume“ si „Prenume“ se inscriu numele si prenumele beneficiarului.
In rubrica „Cod numeric personal“ se inscrie codul numeric personal al beneficiarului.
Rubricile privind adresa se completeaza cu datele privind adresa beneficiarului.
In rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completeaza codul IBAN al contului bancar al beneficiarului.
In rubrica „Contract nr./data“ se inscriu numarul si data contractului privind acordarea bursei private.
In rubrica „Suma de redirectionat (lei)“ se inscrie suma pentru care se solicita redirectionarea.

5. Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) si alte organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte

In rubrica „Denumire“ se inscrie denumirea Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sau, dupa caz, a organizatiei internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.
In rubrica „Cod de identificare fiscala“ se completeaza codul de identificare fiscala a Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sau, dupa caz, a organizatiei internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

In rubrica „Cont bancar (IBAN)“ se completeaza codul IBAN al contului bancar al Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sau, dupa caz, al organizatiei internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte.

In rubrica „Suma de redirectionat (lei)“ se inscrie suma pentru care se solicita redirectionarea.

Sectiunea III „Date de identificare a imputernicitului“

1. Se completeaza numai in cazul in care depunerea cererii privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor se realizeaza prin imputernicit, desemnat potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. In rubrica „Cod de identificare fiscala“ se inscrie codul de identificare fiscala a imputernicitului.
3. In rubrica „Nume, prenume/Denumire“ se inscriu, dupa caz, numele si prenumele imputernicitului sau denumirea acestuia.
4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.

Cum arata formularul 177 - Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/microde Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

O.G. nr. 16/2022 a schimbat Codul FISCAL!


Atentie: Sunt peste 60 de schimbari radicale ale Codului fiscal!

Astfel, avem prevederi noi privind:

1. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
2. Impozitul pe profit
3. Impozitul pe venit
4. Contributia de asigurari sociale (CAS)
5. Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
6. Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitimpozit microbursa

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 22 Septembrie 2022


Votati articolul "Depunerea si completarea formularul 177: instructiuni si explicatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 25 de intrebari si raspunsuri ANAF despre e-Factura. Situatii intalnite in practica

  • ANAF a publicat recent o colectie de intrebari si raspunsuri oferite de reprezentantii institutiei despre e-Factura, care cuprinde mai multe situatii intalnite in practica de contribuabili.  e-Factura este unul dintre instrumentele implementate de Fisc pentru eliminarea evaziunii fiscale. Legea este inca proaspata, iar contabilii si antreprenorii intampina numeroase obstacole in respectarea regimului legislativ.  ...» citeste mai departe aici

 • Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

  • Tinand cont de modificarile recente aduse Codului fiscal, trecerea optionala la impozitul pe profit are conditii noi.  Asadar, in cazul unei microintreprinderi, in ce conditii se poate opta ca de la inceputul anului 2023 sa devina platititoare de impozit pe profit Trecerea optionala la impozitul pe profit: raspunsul specialistului In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigo...» citeste mai departe aici

 • Guvernul plafoneaza pretul pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub

  • Guvernul impune plafonarea pretului pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tona pentru brichetele de lemn si la 2.000 de lei pentru peleti, potrivit OUG 143/2022 (M.O. 970 din 5 octombrie 2022).  Decizia a fost luata in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si al perspectivelor pe termen scurt si mediu. Se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si la produsele der...» citeste mai departe aici

 • Ultimele precizari ANAF facute pentru stabilirea rezidentei fiscale

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile ca, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, au obligatia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania sau, dupa caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestion...» citeste mai departe aici

 • Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic

  • Au fost introduse noi prevederi in legislatia privind concediile carora trebuie sa le acorzi atentie. Noutatile vizeaza concediul paternal (Legea nr. 117/2022), cuantumul indemnizatiei de concediu de crestere a copilului (Legea nr. 225/2021) si concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice (Legea nr. 24/2022).  Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X